Kuva: Emmi Moilanen

Tiedätkö, miltä näyttivät ensimmäiset muumimukit? Tove Janssonilla oli vain yksi muutostoive

07.11.2020 10:15 - Henna Koste

Muumiastioiden suunnittelija Tove Slotte muistaa jännittävän tapaamisen Tove Janssonin kanssa 30 vuoden takaa.

Kuvittaja Tove Slotte on tehnyt elämäntyönsä Arabian muumiastioiden parissa. Ensimmäiset Arabian muumiastiat nykymuodossaan lanseerattiin vuonna 1990. 1950-luvulla Arabia lanseerasi muumiastioita, jotka poikkeavat huomattavasti tyyliltään tämän päivän astiastosta. 

Slotte kertoo, että uudessa lanseerauksessa 90-luvulla mallit hyväksytettiin Tove Janssonilla. Slotte muistaa edelleen, 30 vuotta myöhemmin, jännittävän kohtaamisen elävästi. Slotte kertoo, että he tapasivat Janssonin kumppanin, taidegraafikko Tuulikki Pietilän asunnossa, joka oli samassa talossa kuin Janssonin ateljee.

- Se oli jännittävää, koska olin fanittanut Tove Janssonia pienestä asti ja olin lapsena piirtänyt muumeja ja lukenut kaikki kirjat. Hän oli idolini. Sekin oli jännittävää, että olin käyttänyt hänen luomiaan hahmoja näissä koristeissa. Olin epävarma, mitä hän tykkää niistä loppujen lopuksi, vaikka hän olikin antanut luvan käyttää niitä, Slotte kertoo.

Huoli osoittautui turhaksi.

- Hän oli todella tyytyväinen. Hän arvosti todella paljon Arabian laatua ja sitä, että Arabia halusi tehdä muumiastioita. Hänestä koristeet olivat oikein onnistuneita.

Ensimmäisissä Tove Slotten suunnittelemissa muumimukeissa oli muun muassa sarjakuvien ruutuja. (kuva: Emmi Moilanen)

Louskan mekkoa korjattiin

Ensimmäisessä lanseerauksessa oli neljä muumimukia sekä lapsille suunnattu astiasto, johon kuului lautanen, pieni muki ja lusikka. Lisäksi oli seinälautasia. Tuulikki Pietilä oli suunnitellut muumi-figuurit.

Janssonilla oli Slottelle ainoastaan yksi muutostoive.

- Lasten lautasessa hän kiinnitti huomionsa väritykseen. Louskan mekon väritys meni niin, että olin värittänyt sekä hihat että isot kukkaset mekossa siniseksi. Mekon pohjaväri oli musta, joten kokonaisuudesta tuli hieman raskas. Tove ehdotti, että kukat voisivat olla valkoiset. Tämän muutoksen teimme, ja se kevensi yleisilmettä, Slotte kuvailee.

Pörrötukkaisen Louskan mekko korjattiin Tove Janssonin toiveen mukaiseksi. (kuva: Emmi Moilanen)

Suunnittelija oli helpottunut, että muumien äiti, Jansson antoi hyväksyntänsä astioille. Astioille, jotka nyt koristavat lähes jokaisen suomalaisen kotia.

Videolla Slotte kertoo ensimmäisistä suunnittelemistaan muumimukeista. 

Lue myös: Hector Muumien ääniroolistaan: "Hahmo sopii minulle hyvin"

Lue myös: Ulla Tapaninen muistetaan Muumimamman äänenä - ei koskaan katsonut jaksoja

Kilpailut

Uusimmat