Kuva: AOP

Laki muutti kesärenkaiden vaihtoaikaa - asiantuntija kertoo, milloin kesäkumeihin kannattaa siirtyä

28.03.2021 09:15 - Roy Kokkonen

Uusi tieliikennelaki astui voimaan viime kesänä ja samalla renkaiden vaihtoaika muuttui. Renkaita vaihdettaessa kannattaa kuitenkin katsoa muutakin kuin kalenteria.

Viime kesänä voimaan tullut uusi tieliikennelaki on muuttanut kesärenkaiden vaihtoaikaa. Uuden lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, kelin niin edellyttäessä.

Nastarenkaiden osalta lakiin on kirjattu, että niitä saa käyttää tuona aikana tai muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Jos siis kelit ovat talviset tai on lähtemässä pohjoiseen, myös nastarenkaita saa käyttää myös huhtikuussa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo Voice.fi:lle, että päätös kesärenkaisiin siirtymisestä kannattaa siksi tehdä vallitsevien olosuhteiden, eikä kalenterin mukaan.

– Täällä Etelä-Suomessa on nyt tien pinnat päivisin märät sulamisvesistä ja yöllä lämpötila käy vielä useasti pakkasen puolella. Näin ollen ainakin varhain aamulla, myöhään illalla ja yöllä on olemassa suuri todennäköisyys tienpintojen jäätymiselle, Vesalainen sanoo.

Tarve käyttää autoa ja omat liikkumistottumukset kannattaa myös ottaa huomioon, kun pohtii, olisiko aika vaihtaa kesärenkaat alle. 

– Jos on pakko ajaa aamulla, illalla tai yöllä, pitäisin vielä jonkin aikaa talvirenkaat alla. Samoin siinä tapauksessa, jos on tarkoitus lähteä johonkin pidemmälle reissulle. Vaikka Etelä-Suomessa kelit ovat keväiset, Lapissa on vielä täysi talvi.

Kiirettä renkaanvaihtoon ei vielä ole. (kuva: AOP)

Jos on useampi auto käytössä, voi myös miettiä, tarvitseeko niihin vaihtaa renkaat samaan aikaan. 

– Meillä on perheessä kaksi autoa, joissa molemmissa on nastarenkaat. Nyt, kun vaimon kanssa molemmat teemme etätöitä koronan vuoksi, on harvoin sellaista tilannetta, että välttämättä tarvitsisimme molempia autoja samanaikaisesti. Niinpä olen ajatellut, että vaihdan toiseen autoon kesärenkaat pääsiäisenä ja pidän toisessa vielä nastat. Näin ollen voi lyhyille matkoille tehdä autonvalinnan kelin mukaan, Vesalainen vinkkaa.

Joka tapauksessa kiirettä kesärenkaiden vaihtoon ei vielä ole.

– Jos koronaa ei olisi ja kävisimme molemmat päivittäin autoilla töissä, pitäisin nastat alla vielä molemmissa niin kauan, kun sulamisvedet kastelevat tien pintoja ja yöllä käydään säännöllisesti pakkasen puolella.

Lue myös: Vältä auton ikkunoiden huurustuminen yllättävällä kikalla – edullinen pelastus voi löytyä jo kaapistasi

Lue myös: Teemu Selänne paljastaa asian, jonka muuttaisi heti Suomen liikennekulttuurissa: "Pitäisi poistaa"

Kilpailut

Uusimmat