Kuva: Shutterstock

Moni rakastaa jouluvaloja - ripustamisessa piilee kuitenkin vaarallinen riski, varoittaa Tukes

12.12.2021 12:15 - Roy Kokkonen

Tukes muistuttaa, että ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja jouluvaloja. Vanhojen valosarjojen kunto on syytä tarkastaa ennen käyttöä. Rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon tai aiheuttaa sähköiskun.

Pimeä vuodenaika houkuttelee kaivamaan kausivalot kaapista talvea valaisemaan. Valosarjoja ripustetaan sisätiloihin, pihoille ja parvekkeille luomaan erityisesti joulun juhlatunnelmaa. Niiden käytössä on syytä muistaa muutama turvallisuusasia, muistuttaa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja, koska ne on suunniteltu kestämään kosteutta ja kylmyyttä, toisin kuin sisäkäyttöön tarkoitetut valot. Tarkista valosarjojen kunto ennen käyttöönottoa. Rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon tai aiheuttaa sähköiskun.

Vanhojen valosarjojen kunto on syytä tarkastaa silmämääräisesti aina ennen käyttöönottoa. Älä käytä rikkoontuneita valosarjoja tai yritä korjata niitä, vaan toimita ne sähkölaitteiden kierrätyspisteeseen.

– Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla, sanoo Tukesin sähkötuotteiden turvallisuusasiantuntija Seppo Niemi tiedotteessa.

Varmista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Kylmyys ja kosteus voivat vaurioittaa johtoja.

Muistilista jouluvalojen turvalliseen käyttöön

1. Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.

2. Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.

3.Älä käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.

4. Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.

5. Älä käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja tai muuntajia ulkona.

6. Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan.

7. Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.

8. Älä anna lasten leikkiä valosarjoilla. 

9. Vie rikkoutunut valosarja sähkö- ja elektroniikkalaiteromun SER-keräykseen.

Lue myös: Kierrätkö sinäkin valot joulukuusen ympärille? Asiantuntija vinkkaa paremman keinon

Lue myös: Kotitalo: Naapurin jouluvalot ärsyttävät - voiko taloyhtiö kieltää ne? 

Kilpailut

Uusimmat