Kuva: Shutterstock

Yle: Asiat, joita ei pidä kuvata someen: "Voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin"

02.09.2022 08:15 - Minttu Tikkanen

Et välttämättä tulisi edes ajatelleeksi, mitä haittaa avaimen kuvaamisesta voisi olla.

Monelle on jo tuttu neuvo, että lomalle lähtöä ei kannata murtovarkaiden vuoksi päivittää sosiaaliseen mediaan. Moni muu nyrkkisääntö kuitenkin on hämärän peitossa. Tiesitkö, että kuvaa ei kannata laittaa myöskään esimerkiksi avaimista?

Ylen artikkelissa haastatellaan tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlströmiä, joka neuvoo jättämään kotiavaimet ehdottomasti somen ulkopuolelle. Syy on yksinkertainen ja karmivakin, hyvälaatuinen kuva riittää jäljennöksen tekemiseen.

– Nykyaikaisten kännyköiden kamerat ovat niin korkealaatuisia, että niillä otetuista kuvista pystyy näkemään avaimen hammastuksen, Ahlström sanoo Ylelle.

Kuvauskohteita, joista henkilötiedot voivat tajuamatta paljastua ovat myös esimerkiksi sairaalan ranneke ja koulutodistus, joista monet julkaisevat someen päivityksiä. Ne voivat kuitenkin olla petollisia, sillä niistä poimittavat tiedot voivat päätyä esimerkiksi rikollisen käsiin.

Ylen artikkelissa kerrotaan, että myös rekisterikilvestä kuvan julkaiseminen tarjoaa esimerkiksi murtovarkaille suoran reitin kotiosoitteen jäljille ja jos auto tönöttää julkaisuhetkellä kaukana kotoa, tiedottaa kuva varkaille käytännössä, että kämppä on tyhjillään.

Hyvä muistissäntö on Ahlströmin mukaan pohtia, onko kuvan julkaisemisesta enemmän hyötyä vai haittaa.

- Kehottaisin aina miettimään, onko kuvan julkaisusta hyötyä julkisuuden tai oman imagon kannalta vai voiko siitä olla enemmän haittaa. Kuvan taustalle on voinut jäädä jotain, mitä ei ole huomannut, Ahlström jatkaa artikkelissa. 

Suuremmat rikokset ovat harvinaisempia, mutta mahdollisia. Tyypillisempiä ovat Ahlströmin mukaan tapaukset, joissa esimerkiksi tapahtumalipusta on tietoineen päivineen jaettu kuva someen ja joku toinen ehtiikin kähveltää lipusta kuvakaappauksen omaan käyttöönsä.

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat