Kuva: Jussi Häkkilä

Nyt huolettaa joukkoliikenteen ja joulusaunan kohtalo sähkökatkoissa - MTV kertoo, onko huoleen syytä

23.11.2022 14:15 - Minttu Tikkanen

Kotitalouksien mahdolliset sähkökatkot olisivat luonteeltaan alueellisia ja kiertäviä.

Ensi talven sähköpulasta, ja sen vakavuudesta on tehty monenlaisia ennusteita. Esimerkiksi sähköllä kulkevan julkisen liikenteen, junien, metrojen ja raitiovaunujen liikkuvuus herättää nyt huolta, jos sähkökatko iskee.

MTV:n artikkelissa lainataan kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhalaa, joka kertoo, että esimerkiksi VR saa sähkönsä heiltä, eivätkä sähkökatkot ulotu kantaverkkoyhtiön tuottamaan sähköön.

- VR:n syöttöasemat saavat sähkönsä Fingridin verkosta. Fingridin asiakkaita kiertävät sähkökatkot eivät käytännössä koske, Rauhala kertoo.

Samoilla linjoilla on Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen infrapäällikkö Hannu Stam, joka uskoo, että myös metro- ja raitiovaunuliikenne saavat kulkea huolimatta sähkökatkoksista. Myöskään kriittisiltä toimijoilta kuten poliisilta, palokunnalta tai sairaaloilta sähköä ei haluta säännöstellä.

Useita kuitenkin mietityttää kotitalouksien sähkönkäyttö, sillä sähkökatkot voisivat kohdistua tiukan paikan tullen koteihinkin. Todellisuudessa kovin suuresta tragediasta ei kotitalouksien kohdalla todennäköisesti tule olemaan kyse, sillä katkot olisivat vain parin tunnin mittaisia ja niin sanotusti kiertäviä eli totetuttaisiin alueittain.

- Voidaan puhua esimerkiksi kaupunginosasta tai merkittävästä osasta kaupunginosaa. Haja-asutusalueella voi käytännössä olla useitakin pieniä taajamia yhden johtolähdön takana, Rauhala jatkaa.

Rauhalan mukaan juuri esimerkiksi joulunpyhien vietosta hän ei olisi erityisen huolissaan, sillä sähkönkulutus laskee joka tapauksessa pyhien aikana.

- Pyhien aikaan sähkönkulutus on lähtökohtaisesti niin alhaalla, että normaaleja juhlapyhien rutiineja, olivatpa ne sitten kinkunpaistoa, joulusaunaa tai sähkövaloja, ei tarvitse erityisesti huolehtia, Rauhala kertoo MTV:n artikkelissa.

Lue myös: Kuinka paljon jouluvalot vaikuttavat sähkölaskuun? Asiantuntija antaa Iltalehdelle selkeän vastauksen

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lue myös: Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat