Kuva: Shutterstock

Pääsiäisliikenne on vilkkaimmillaan - muista tärkeimmät turvaohjeet ruuhkassa

07.04.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Toinen menoliikenteen huipuista on käsillä.

Pääsiäisenä suunnataan viettämään pyhiä esimerkiksi mökkimaisemiin tai sukulaisten luo. Joukkoliikehdintä aiheuttaa tietenkin myös ruuhkautumia valtateille. Traficom tiedottaakin, että pääsiäisen liikenne on yleensä vilkkaimmillaan juuri kiirastorstain ja pitkäperjantain aikana. Ruuhkassa kannattaa pitää pää kylmänä ja lähteä rattiin vain täysissä voimissa.

Traficom ennustaa, että menoliikenteen pahin ruuhkahuippu taittuu pitkäperjantaina etelässä varhain iltapäivällä. Pohjoisessa liikennettä riittänee vielä myöhempään iltapäivään. Myös paluuliikenne ajoittuu usein tiettyihin hetkiin, edellisten vuosien perusteella Traficom arvioi sen osuvan erityisen voimakkaasti maanantaille koko päivän eli kello 12-20 välille. Toinen huippu saatetaan nähdä jo sunnuntai-iltana.

Matkan asenteeksi kannattaakin jo valmiiksi ottaa jonottamiseen valmistautuminen, sillä pääsiäisliikenne on perinteisesti vilkkaampaa kuin esimerkiksi talvilomien aikaan, jotka ajoittuvat monelle eri viikolle.

"Pääsiäisenä on hyvä muistaa, että liikennettä on maanteillä perinteisesti selkeästi enemmän kuin esimerkiksi hiihtolomien aikaan, jotka porrastuvat useille viikoille. Liikenteen ajoittaisiin jonoutumisiin onkin syytä varautua etenkin liikenteellisesti vilkkaimpien tuntien aikana”, neuvoo Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

Kolme tärkeintä

Liikenteessä yleensäkin, mutta varsinkin ruuhkatilanteissa on syytä muistaa kolme kullanarvoista vinkkiä. Rattiin ei tule lähteä väsyneenä, matkaan on syytä varata reilusti aikaa ja huomioida myös lepotaukojen tarve sekä huolehtia, että autossa on asiaankuuluvat varusteet.

Väsymys usein sivuutetaan, vaikka todellisuudessa se on yksi suurista riskitekijöiden aiheuttajista liikenteessä. 

”Väsymystä ei useinkaan oteta riittävän vakavasti. Liikenneturvan kyselyt kertovat, että lähes joka kuudes on ajanut rattiin nukahtamisen partaalla. Jos väsymys iskee kesken matkan, on syytä pysähtyä. Jos matkaa on jatkettava, kannattaa nauttia kuppi kahvia ja nukkua vartin torkut. Parhaiten väsymystä torjutaan nukkumalla riittävästi ennen ajopäiviä. Vireystila pysyy hyvänä, kun aikataulussa on riittävästi tilaa tauoille", muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm.

Pääsiäisenä oman lisähaasteensa tuo myös kevään epätasainen eteneminen eri puolilla maata. Jos lähtee liikkeelle keväisestä Helsingistä, saattaakin yllättyä, kun matkan varrella on vielä lumista ja liukasta. Alla on siis syytä olla asianmukaiset renkaat. 

Lue myös: Tulevaisuudessa sähköpotkulautaa ei välttämättä viskata mihin tahansa - pysäköintirajoitukset käsittelyssä

Lue myös: VR toteutti asiakkaiden kauan kaipaaman toiveen - koskee lipunmyyntiä

Kilpailut

Uusimmat