Kuva: AOP

Sähköpotkulautojen rajoitukset ovat vähentäneet onnettomuuksia huomattavasti: "Merkittävä vaikutus"

03.07.2023 08:15 - Minttu Tikkanen

Sähköpotkulaudoilla ei enää kaahailla samaan tapaan erityisesti yöaikaan.

Sähköpotkulaudat tulivat katukuvaan aikanaan kirjaimellisesti rytinällä. Moni löysi niistä uskollisen kulkupelin, mutta huolestuttavan moni päätyi myös vakaviin onnettomuuksiin ja sairaalahoitoon. Sähköpotkulaudoilla ajamista Helsingissä säädeltiin vuonna 2021 uudella rajoituksella, joka rajasi laitteiden maksiminopeutta sekä rajoitti yöaikaan tapahtuvaa käyttöä.

HUS tiedottaa, että uudet säädökset ovat tutkimuksen mukaan näkyneet onnettomuustapauksissa selvästi. Enää sähköpotkulaudoilla ei niin todennäköisesti kaahailla humaltuneena, mikä osaltaan varmasti ehkäisee onnettomuuksia. Sähköpotkulautaonnettomuuksissa vammautuneiden määrä on päivystyksissä pudonnut puoleen aiemmasta, kun suhteuteaan luku ajanjaksolla ajettujen matkojen määrään. Erityisesti onnettomuuksien väheneminen näkyy kello 23-05 välillä tapahtuneissa onnettomuuksissa.

Vuonna 2021 tammi-elokuussa Helsingissä vammautuneita potilaita oli peräti 528, kun taas 2022 samoina kuukausina 318. Vammojen vakavuusaste pysyi kuitenkin lähes samana ja suurin osa vammoista kohdistui edelleen pään ja yläraajojen alueelle. Tulokset osoittavat silti tiedotteen mukaan positiivista kehitystä.

"Tulostemme perusteella voimme vetää johtopäätöksen, että pienelläkin maksiminopeuden laskulla ja yöllisen käytön rajoittamisella on merkittävä vaikutus onnettomuuksien määrään", kommentoi tiedotteessa lääkäri ja HUS Akuutin väitöskirjatutkija Henri Vasara.

Nykyisin voimassa olevat rajoitukset laskivat Helsingissä vuokrasähköpotkulautojen huippunouden 20 kilometriin tunnissa ja sunnuntain ja torstain välisinä öinä vain 15 kilometriin tunnissa. Viikonloppuöinä sen sijaan vuokraaminen on kokonaan estetty aikavälillä 00-05. 

Lue myös: Tulevaisuudessa sähköpotkulautaa ei välttämättä viskata mihin tahansa - pysäköintirajoitukset käsittelyssä

Lue myös: IS: Sähköpotkulautailuun puututaan aiempaa tiukemmin - lakiin ehdotetaan muutoksia

Kilpailut

Uusimmat