Kuva: Miska Puumala

Forecan ennusteessa syksy kolkuttelee jo ovella - oliko kesän lämpö nyt tässä?

18.08.2023 22:15 - Minttu Tikkanen

Terminen syksy näyttää lähestyvän.

Elokuu kääntyy kohti loppupuoliskoaan, eikä ainakaan Forecan ennuste lupaile kesän lämmön jatkuvan enää paljoa kauemmas.

Forecan meteorologi Joonas Koskela kehottaa varautumaan siihen, että erityisen kesäisiä päiviä ei enää tämän vuoden puolella Suomessa nähdä. Jo tuleva viikko näyttää käynnistyvän viileässä säässä.

- Elokuun 21. päivä alkavalla viikolla sää on Suomessa kuukausiennusteen mukaan laajalti hieman tavanomaista viileämpää. Maan etelä- ja keskiosassa voi myös sataa tavanomaista enemmän. Kesän helteet olivat tämän ennusteen perusteella aika isolla todennäköisyydellä tässä, mutta voivathan ennusteet vielä muuttuakin, Koskela ennustaa.

Terminen syksykään ei enää Suomen pohjoisosissa ole kaukana. Sen määritellään alkavan siitä, kun päivän keskilämpötila laskee pysyvämmin 10 lämpöasteeseen tai sen alle.

- Kilpisjärvellä ja Utsjoella aletaan olla hilkulla, mikäli ennusteet eivät muutu lämpimämmiksi, Koskela toteaa.

Vaikka varsinaiset hellepäivät jäävätkin nyt taakse, Koskela kuitenkin ennustaa, että edessä voi olla hieman tavanomaista lämpimämpiä syyspäiviä. Toisaalta myös sateita voi tulla enemmän. Esimerkiksi 4.9. alkava viikko näyttää himpun verran tavallista lämpimämmältä.

- Meillä Suomessa tämä näkyy ennusteen mukaan vähän keskimääräistä korkeampina lämpötiloina, mutta poikkeama tavanomaiseen on melko pieni, vain 0,5–1 astetta. Koko maassa voi myös olla hieman tavanomaista sateisempaa, Koskela ennustaa.

Lue myös: Foreca: Loppukesän ja alkusyksyn pitkä sääennuste julkaistiin: "Yllätys"

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat