Kuva: Shutterstock

Nimipäiväkalenteriin 33 uutta nimeä - katso lista uusista nimistä

01.09.2023 13:15 - Sanni Seppä

Almanakkaan pääsee myös 27 uutta suomenruotsalaista nimeä.

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee 33 uutta nimeä vuonna 2025, tiedottaa Helsingin Yliopisto.

Uusista nimistä osa on vanhoja kalenteriin palaavia nimiä, osa taas vanhojen almanakkanimien uusia variantteja. Mukana on myös uusia kansainvälisempiä nimiä, kuten esimerkiksi Camilla, Jessica, Kevin, Mio ja Neo. Uusien nimien joukossa ei ole yhtään suomen kieleen pohjautuvaa nimeä, kuten ei ollut vuoden 2020 uudistuksessakaan. 

– Julkisuuden henkilöistä oman nimensä kalenteriin saavat nyt niin Britannian kuningatar Camilla kuin rap-artisti Cheek eli Jare Tiihonen, tiedotteessa kertoo nimistötutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala.

Saarelma-Paukkala sanoo, että suomalaisten nimenanto on selkeästi kansainvälistynyt.

– Siksi kalenteriin on nyt hyväksytty useita vierasasuisiakin nimiä, kuten Jessica, eikä Jessika, tai Linus, eikä Liinus, hän toteaa tiedotteessa.

Suomenruotsalaiseen nimipäiväkalenteriin on tulossa 27 uutta nimeä. Kansainvälisyys näkyy myös suomenruotsalaisten kalenterissa, sillä useat niistä on omaksuttu englanninkielisestä maailmasta, kuten Caspian, Elvin, Tristan ja Morris.

Uudistuksia nimipäiväkalenteriin tehdään nykyään viiden vuoden välein. Uudistuksista vastaa Helsingin yliopisto, jolla on tekijänoikeus suomalaisiin nimipäivälistoihin. Pohja-aineistona käytettiin vuoden 2020 aineistoa, joka sisälsi alkuvuonna 2018 elossa olleiden suomen- ja ruotsinkielisten suomalaisten ensimmäiset etunimet. Tähän aineistoon lisättiin Suomessa vuosina 2018–2022 syntyneiden lasten ensimmäiset etunimet. Kalenteriin pääsyn perusehtona oli, että nimen on löydyttävä vähintään 500:lta elossa olevalta ihmiseltä. 

Tässä ovat uudet kalenterinimet

Naistennimet:
Alissa, Alva, Amelia, Camilla, Elea, Jessica, Juulia, Kira, Lili, Lilia, Lilian, Livia, Marju, Milena, Mona, Siina, Sinna, Vivian.

Miestennimet:
Aamos, Eppu, Ilja, Jare, Jasu, Jose, Kaius, Kevin, Leon, Linus, Martin, Miki, Mio, Neo, Rolf.

Uudet suomenruotsalaiset kalenterinimet 2025

Naistennimet:
Bea, Celine, Edla, Elisa, Emilie, Fiona, Line, Lykke, Malva, Melanie, Mila, Sienna, Tova, Venla.

Miestennimet:
Aston, Caspian, Dominic, Elton, Elvin, Joar, Julian, Luca, Marius, Matteo, Morris, Tristan, Winston.

Lue myös: Jokainen suomalainen koira on rekisteröitävä vuoden loppuun mennessä - koirarekisteri laajenee tänään

Lue myös: Kaikki Suomen koirat tulee ilmoittaa Ruokaviraston uuteen koirarekisteriin tänä vuonna - kysyimme mitä tapahtuu, jos ilmoituksen jättää tekemättä

Lue myös: Heitätkö tumppeja tai muuta roskaa katukaivoon? Ei kannattaisi, sillä ne päätyvät todennäköisesti suoraan vesistöön

Lähde: Helsingin Yliopisto

Kilpailut

Uusimmat