Kuva: Shutterstock

HSY: Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua - katso millainen ero voi olla normaaliin verrattuna

30.12.2023 12:15 - Reija Saarinen

Sunnuntaina vietetään uuttavuotta ja jälleen myös raketteja ammutaan ympäri Suomen.

Uutta vuotta otetaan jälleen vastaan tulevana sunnuntaina, 31. joulukuuta. Yksi perinteinen tapa juhlia uudenvuodenjuhlia on ampua raketteja. Osa kaupungeista, kuten Helsinki, on kieltänyt ilotulitteiden ampumisen tietyillä alueilla. Kielto perustuu pelastusjohtajan päätökseen.

Melu- ja vahinkohaittojen lisäksi ilotulitteista on hallaa myös ilmanlaadulle, muistuttaa HSY. Tiedotteessaan HSY kertoo, että ilotulitteista pääsee ilmaan myös terveydelle haitallisia pienhiukkasia, jotka heikentävät ilmanlaatua erityisesti silloin, jos on tuulta ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin. 

– Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi, jopa 15–20-kertaisiksi normaaliin verrattuna. Ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on 50 mikrogrammaa tunnissa. Esimerkiksi Vantaalla olemme mitanneet uutena vuotena tuntipitoisuudeksi noin 180 mikrogrammaa kuutiometrissä, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.

Ilotulitteiden savut eivät ole hyväksi terveydelle, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Tätä suositellaan etenkin astmaa ja muita kroonisia keuhkosairauksia sairastaville. Tämä siksi, että lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia. Myös pienet lapset voivat saada savuista hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa, herkemmin kuin terveet aikuiset.

– Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua tai ilma haisee savulle, Manninen neuvoo.

Lue myös: Hätänumeroon soitettiin joulunaikaan yli 21 000 kertaa - katso yleisimmät syyt

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat