Kuva: Shutterstock

Autoilijoita muistutetaan nyt yhdestä tärkeästä seikasta: "Tilanne voi muuttua jopa vaaralliseksi"

03.01.2024 21:15 - Sanni Seppä

Kovat pakkaset koettelevat nyt Suomea ja liikennettä.

Alkuvuosi on startannut kovilla pakkasilla. Haastavat sääolosuhteet vaativat autoilijoilta erityistä huolellisuutta, sillä ajotyylin lisäksi nyt on syytä kiinnittää huomiota myös vaatetukseen. 

Autoliitto haluaa muistuttaa, että autoiluun kannattaa varautua lämpimällä vaatetuksella, vaikka liikkuisi taajama-alueella. Auton rattiin ja kyytiin saatetaan hypätä kevyellä vaatekerrastolla paukkupakkasillakin, mutta se ei kannata, sillä aina on mahdollisuus, että tien päällä sattuu jotain.

”Nyt on tärkeää ottaa lyhyellekin matkalle lämmintä vaatetta, kuten kunnon talvitakki, toppahousut, pipo, hanskat, kaulaliina ja paksupohjaiset kengät. Siis sellaiset vaatteet, joilla pärjää tarvittaessa ulkona jonkin aikaa”, painottaa AL-palvelut Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Lehtinen.

”Kovilla pakkasilla auto kylmenee hetkessä. Vaikka olisi taajamassa, niin kevyessä vaatetuksessa tulee äkkiä hätä. Syrjäseudulla, jossa apu saattaa tulla hyvinkin pitkän matkan takaa, tilanne voi muuttua jopa vaaralliseksi.”

On syytä myös muistaa, että autot ovat koetuksella kovilla pakkasilla. Kylmä akku ottaa huonosti laturin tuomaa virtaa vastaan, eikä se lataudu kunnolla varsinkaan lyhyemmillä matkoilla. Avunpyyntöjä onkin tullut nyt runsaasti tien päältä.

”Kylmällä kaudella lähes puolet kaikista avustuksistamme liittyvät käynnistysongelmiin. Laadukas akkulaturi on varsin edullinen apu ja sitä kannattaa käyttää säännöllisesti. Lisävarusteena saatavaa akkulämmitintä voi myös suositella. Moottorin esilämmitystä on luonnollisesti syytä hyödyntää ennen matkaan lähtöä”, Lehtinen sanoo.

Lue myös: MTV: Jopa 50 asteen pakkaset mahdollisia ensi viikolla

Lue myös: Pakkaskeli voi olla lemmikille kohtalokas - lemmikinomistajien muistettava pari oleellista seikkaa

Lue myös: Mistä tulee sanonta, pakkanen paukkuu? Meteorologi Anniina Valtonen paljastaa

Lähde: Autoliitto

Kilpailut

Uusimmat