Kuva: AOP

Suomeen saapuu tänään Saharan pölyä

29.01.2024 13:15 - Rebekka Silvennoinen

Jos havaitset laskeutunutta Saharan pölyä, voit toimittaa sen Ilmatieteen laitokselle.

Tänään maanantaina 29. tammikuuta voi lumesta tai muista pinnoista havaita ruskeaa pölyä. Kyseessä on Ilmatieteen laitoksen mukaan Saharan pölyä, jota saapuu Suomen ilmakehään yleensä kerran tai kahdesti vuodessa. Pöly voi olla väriltään kullankeltaista, rusehtavaa tai oranssiin vivahtavaa. 

Pohjois-Afrikan voimakkaan pölymyrskyn tuomaa aavikkopölyä ennustetaan saapuvaksi erityisesti Oulun korkeudelta pohjoiseen. Pöly saattaa laskeutua tällä kertaa näkyvästi sekä kuivalaskeumana että sateen mukana märkälaskeumana. 

Pöly ei aiheuta Suomessa terveyshaittaa, ja sen ennustetaan poistuvan Suomen ilmakehästä huomisaamuun mennessä. 

Jos havaitset Saharan pölyä, voit toimittaa pölynäytteen Ilmatieteen laitokselle tutkittavaksi. Näytteiden avulla voidaan todentaa tietokonemallien antamia ennusteita pölyn kulkeutumisesta. 

Näytteet tulee kerätä Ilmatieteen laitoksen ohjeen mukaisesti. Pinnoilla näkyvä pelkkä pöly voidaan kerätä suoraan esimerkiksi puhdasta lusikkaa käyttäen mihin tahansa astiaan, jossa on puhdas folio. Folio pölynäytteineen taitellaan huolellisesti kiinni ja laitetaan pieneen muovipussiin lähettämistä varten. Lumi-, jää- tai sadantanäytteestä näkyvän pölyn näyte kerätään samoin foliolla vuorattuun tavalliseen astiaan, jossa näyte sulatetaan ja vesi haihdutetaan alle 70 asteen lämmössä. Keittäminen tuhoaa tutkittavien hiukkasten ominaisuuksia ja siksi keittämistä tulee välttää.

Tarkemmat ohjeet näytteen toimittamiseen löydät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Lue myös: Maistuuko tomaatti tai kurkku oudolta? Saatat säilyttää sitä väärässä paikassa

Lue myös: Jälleen yksi Helsingin suosituista parkkialueista muuttui maksulliseksi

Lue myös: Kadonneeksi luultu, mittaamattoman arvokas Gustav Klimtin taideaarre löydettiin sadan vuoden jälkeen

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat