Kuva: Shutterstock

Tässä on Suomen suosituin leipä

29.02.2024 20:15 - Sanni Seppä

Leipä kuuluu vahvasti suomalaisten ruokavalioon.

Suomalaisten suosituin leipävilja on edelleen ruis, selviää Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksesta. Ruisleipää mieluisimpana leipävaihtoehtona pitää 58 prosenttia Leipätiedotuksen kyselyyn vastanneista. Kauraa mieluisimpana piti 29 prosenttia. Kyselytutkimukseen vastasi 1000 suomalaista.

"Vaikka kaura on vuosien saatossa nostanut suosiotaan, on ilahduttava huomata, että perinteistä ruisleipää arvostetaan yhä," Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen sanoo.

Ruisleivän lautaselleen valitsee mieluiten 64 % miehistä ja 52 % naisista. Kauraleivän suosio nostaa päätään etenkin naisten keskuudessa, sillä kauraisen vaihtoehdon valitsee leipähyllystä 36 %. Vähintään kerran viikossa leipää syö 98 % suomalaisista. 

Joka päivä leipää syöviä eli leivän "heavy usereita" oli kyselyn mukaan 72 %. Kerran viikossa tai harvemmin oli puolestaan 6 %. Kaikissa käyttäjäryhmissä ruis oli kuitenkin leipäviljojen ykkösvalinta.

Myös Fazer Leipomot Suomen toteuttaman kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta syö ruisleipää vähintään viikoittain. Merkittävin syy suosiolle on kyselytytkimuksen mukaan hyvä maku, sillä niin vastasi 80 % suomalaisista. Myös terveellisyyttä ja kuitupitoisuutta arvostettiin vastaajien kesken. Fazer kertoo, että joka neljäs kyselyyn vastanneista arvioi syövänsä ruisleipää hieman enemmän tai jopa selvästi enemmän kuin vuosi sitten. 

Lue myös: Tiedätkö kaiken karkauspäivästä? Tee testi ja selvitä tietotaitosi

Lue myös: Haluatko vaikuttaa siihen, miltä Kelan äitiyspakkaus näyttää vuonna 2025? Äänestys on nyt auki

Lue myös: Tiesitkö, että monia arkisia kosmetiikkatuotteita ei suositella käytettäväksi raskaana ollessa?

Lähde: Leipätiedotus, Fazer

Kilpailut

Uusimmat