Kuva: Shutterstock

Foreca: Uusi kuukausiennuste lupaa kylmää kyytiä - kevät ei tule vielä hetkeen

05.03.2024 10:15 - Minttu Tikkanen

Seuraavina viikkoina sää kylmenee selvästi nykyhetkestä.

Kevättä odottaville luvassa on hyytäviä uutisia. Forecan mukaan edessä on ainakin yksi kylmä käänne ennen kevään alkamista.

Uuden kuukausiennusteen mukaan kuluvalla viikolla nautitaan vielä keskimääräistä keväisemmästä säästä, mutta tulevien viikkojen sää näyttää ajankohtaan nähden tavanomaista kylmemmältä.

Sään kylmenemisen taustalla on pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre.

- Kylmeneminen liittyy polaaripyörteen hajoamiseen. Polaaripyörre on pohjoista napa-aluetta talvisella vuodenpuoliskolla yläilmakehässä kiertävä ilmavirtaus, joka auttaa pitämään kylmimmän ilman napa-alueiden ympäristössä. Heikentyneen polaaripyörteen tapauksessa napa-alueen kylmät ilmamassat pääsevät liikkumaan etelämmäksi. Polaaripyörre hajoaa aina keväisin auringonvalon lisääntyessä, mutta nyt hajoaminen näyttää tapahtuvan joitakin viikkoja keskimääräistä aiemmin, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Rinne kertoo, ettei viime viikkojen keväisen sään vuoksi ole syytä luulla, että kevät tulisi tänä vuonna jotenkin tavanomaista aiemmin. Oikeastaan päin vastoin, nyt näyttää, että kevät saattaa jopa viivästyä tavanomaisesta.

- Tämän kuukausiennusteen perusteella näyttää siltä, että kevättä kohti ei edetä aikataulusta etuajassa, vaan pikemminkin keskimääräistä hitaammin. Kuukausiennuste muuttuu kuitenkin sitä epävarmemmaksi, mitä pidemmällä ennustejaksoa ollaan, joten mitään varmaa kevään saapumisesta ei vielä pystytä sanomaan, Rinne jatkaa.

Aiemmin uutisoimme, että talvi on kokonaisuudessaan ollut tavanomaista kylmempi. Lisää aiheesta pääset lukemaan alta. 

Lue myös: Talvi oli kylmempi kuin yli vuosikymmeneen

Lue myös: Eikö talvilomalla ole matkaa tiedossa? 5 parasta kirjavinkkiä, jotka kuljettavat mukanaan kaukomaille

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat