Kuva: Shutterstock

Talousrikoksia tehtiin viime vuonna ennätysmäärä

17.04.2024 19:15 - Reija Saarinen

Poliisin tietoon tuli vuonna 2023 lähes 2400 talousrikosasiaa.

Talousrikoksia tehtiin vuonna 2023 ennätyksellinen määrä, kertoo Tulli tiedotteessaan. Viime vuonna poliisin tietoon tuli lähes 2400 talousrikosasiaa. Se on noin 15 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna ja enemmän kuin koskaan aiemmin.

Yli puolet kaikista poliisin kirjaamista talousrikoksista oli velallisen rikoksia sekä vero- ja kirjanpitorikoksia. Erityisesti törkeiden kirjanpito-, vero-, velallisen epärehellisyys- ja väärennysrikosten sekä avustuspetosten ja kavallusten määrät kasvoivat edellisestä vuodesta. 

Verohallinto havaitsi harmaan talouden verotarkastuksissa yhteensä 95 miljoonan euron verran ilmoittamattomia tuloja sekä 16 miljoonalla eurolla pimeitä palkkoja. Vääränsisältöisiä tositteita havaittiin 13 miljoonan euron arvosta.  

Tutkintapyyntöön johtaneiden Kela-etuuksien väärinkäytösten yhteenlaskettu arvo oli viime vuonna yli 3,8 miljoonaa euroa. 

Kehityksen taustalla on taloudellisen tilanteen heikkeneminen, mikä näkyy myös muualla taloudessa. 

Viime vuonna esimerkiksi konkurssihakemuksia tehtiin reilut 3300 kappaletta. Se on neljänneksen enemmän kuin vuonna 2022. Myös yrityssaneeraushakemusten määrä on ollut kasvussa. 

Tiedot selviävät harmaan talouden ja talousrikollisuuden vuoden 2023 valvontatuloksista.

Lue myös: Ilmoitettujen seksuaalirikosten määrässä hurja nousu - myös ryöstörikosten määrä kasvoi

Lue myös: Millaisiin rikoksiin poliisit retkahtavat ja miksi? Rikosmyytit-podcastin juontajat vastaavat

Lähde: Tulli

Kilpailut

Uusimmat