Kuva: VOICE.FI

Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

04.05.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Ympäristöasiantuntija ohjeistaa myös rasvaisten alumiinivuokien oikeaoppisessa kierrättämisessä.

Alumiinivuoat ovat näppärä apu ruokien kypsentämiseen grillissä tai uunissa. Alumiini on metallia, joten käytön jälkeen kierrätyksessä se kuuluu pienmetallinkeräykseen. 

Metallinkeräykseen käyvät kaikki astiaan mahtuvat pakkaukset ja muut esineet, joista yli puolet on metallia. Metallinkeräykseen kelpaavan alumiinin tunnistaa puristamalla pakkausta. Jos pakkaus ei palaudu muotoonsa, on kyse metallista. 

Kuinka puhtaaksi alumiinivuoat tulisi saada, jotta ne voi laittaa metallinkeräykseen? 

– Tärkeää on, että alumiinivuoka on tyhjä ja kuiva. Pienet elintarvikejäämät alumiinivuoassa eivät haittaa. Yksi kriteeri on se, että vuokia voi säilyttää kotona ennen kierrätykseen viemistä ilman suurempia hajuhaittoja, kertoo ympäristöasiantuntija Päivi Vaisto Helsingin seudun ympäristöpalveluista Voice.fi:lle sähköpostitse. 

Alumiinivuokia ei siis tarvitse pestä puhtaaksi. Ruoan kaapiminen pois alumiinivuoasta tai tarvittaessa huuhtaisu tilkalla kylmää vettä riittää Vaiston mukaan.  Vuokien rasvaa ei tule huuhdella viemäriin. 

Voisiko alla näkyvän esimerkkikuvan alumiinivuoat laittaa sellaisinaan metallinkeräykseen? 

(kuva: VOICE.FI)

– Itse pyyhkäisisin noita vuokia käytetyllä talouspaperilla, mutta teoriassa kuvan vuoat voi laittaa kierrätykseen ihan tuollaisenaan. Valuva rasva kannattaa pyyhkäistä pois vuoasta, Vaisto täsmentää. 

Vaisto muistuttaa metallin keräyksen tärkeydestä. 

– Metalli käytetään raaka-aineena uusien metallituotteiden valmistuksessa. Energiaa säästyy uuden raaka-aineen käyttöön verrattuna teräs- ja tinapeltipakkausten valmistuksessa 75 prosenttia ja alumiinipakkauksissa 95 prosenttia. Jokaisessa metallipakkauksessa on yli neljännes kierrätettyä materiaalia.

Oikein rasvaiset alumiinivuoat kannattaa pyyhkäistä puhtaiksi jäämistä esimerkiksi käytetyllä servetillä tai talouspaperilla. Vaikka vuoka olisi rasvainen ja likainen eikä sitä puhdistaisi, ei Vaisto suosittele sen laittamista sekajätteen joukkoon. 

– Mielummin laittaa alumiinivuoan metallinkeräykseen hieman likaisena tai rasvaisena.

Lue myös: Etenkin nuoret hävittävät lääkejätteen väärin – jopa käytetyt astmapiiput ovat vaarallista jätettä

Lue myös: Tiesitkö? Veneille on oma jätehuoltojärjestelmä, joten maastoon hylkäämisen sijaan kuuluvat tänne

Lue myös: Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa

Kilpailut

Uusimmat