Kuva: AOP

Yksi vero jää monilta maksamatta - katso, miten vältyt kohonneelta viivästyskorolta

29.04.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä

Viivästyskorko maksamattomalle verolle nousi tänä vuonna 11 prosenttiin.

Viime vuonna noin 420 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveron myöhässä, kerrotaan Verohallinnon tiedotteessa. Määrä on vähentynyt aikaisemmasta vuodesta 80 000 henkilöllä. Kuitenkin jopa 13 miljoonaa euroa on edelleen maksamatta. 

Viivästyskorko maksamattomalle verolle nousi tänä vuonna 11 prosenttiin. Verohallinto kehottaa ottamaan käyttöön e-laskun, jonka pystyy tilaamaan OmaVerosta kiinteistöverotuspäätöksen yhteydessä. E-laskulla maksaminen on vaivatonta ja kiinteistövero ei tällöin jää välttämättä niin helposti maksamatta. E-lasku on helppo sekä turvallinen ottaa käyttöön, eikä sen hyväksymiseen liity turvallisuusriskejä.

− Korko maksamattomalle verolle alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Kun käytössä on e-lasku, maksu tulee suoritetuksi ajallaan ja asiakas säästyy viivästyskorolta. E-laskulla on valmiina tarvittavat tiedot, kuten tili- ja viitenumero sekä oikea maksettava summa. Näin asiakkaan ei tarvitse näpytellä tietoja laskua maksaessaan, vaan hän voi vain hyväksyä e-laskun, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine.

Kiinteistöveron eräpäivät sijoittuvat yleensä elo- ja lokakuuhun. Lasku tulee verkkopankkiin noin kaksi kuukautta ennen eräpäivää, jos e-lasku on tilattu. E-laskun aikaisen saapumisen myötä laskuun on myös helpompi varautua.

− Useimmilla kiinteistöveron eräpäivä on elokuussa, ja kun kesällä on paljon muitakin menoja, veroon varautuminen unohtuu helposti. Nyt lähetämme e-laskut asiakkaiden toivomuksesta jo hyvissä ajoin. Näin he voivat paremmin varautua etukäteen tulevaan veron eräpäivään, Laine sanoo.

Laineen mukaan viime vuonna Verohallinto sai 212 000 uutta e-laskuasiakasta, mikä nähdään myös kiinteistöverokertymässä sekä myöhässä maksaneiden asiakkaiden määrässä. E-laskuehdotus pitää hyväksyä 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun laskuehdotus saapuu asiakkaan verkko- tai mobiilipankkiin.

− Kun e-laskun tilaa noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää, sen ehtii vielä saada ennen kuin vero erääntyy, Laine lisää.

Lue myös: Uusilla soittohuijauksilla on viety kymmeniätuhansia euroja rahaa - tunnista vaaran merkit

Lue myös: Monen kiinteistövero nousi lakimuutoksesta johtuen - oma verotuspäätös tulee tarkistaa pian

Lue myös: Veteraanien rintamalisän määrää korotetaan toukokuussa - näin moni veteraani saa nyt kyseistä tukea

Lähde: Verohallinto

Kilpailut

Uusimmat