Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, ettei yleistä kipulääkettä tule ottaa kyyn pureman ensiapuun? 5 toimintaohjetta puremaan

11.05.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Nykytiedon mukaan kyyn poikasen purema ei ole aikuisen kyykäärmeen puremaa vaarallisempi.

Suomessa elää luonnonvaraisena käärmelajeista rantakäärme ja kyykäärme eli kyy. Näistä vain kyy on myrkyllinen käärme. 

Tavallisesti kyy pakenee ihmistä, mutta yllätettynä tai uhattuna se voi kuitenkin purra. Kyyn purema aiheuttaa kaksi muutaman millimetrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevaa pistosreikää. Jos luonnossa liikkuessa huomaa äkillisen kivun ja samaan kohtaan on ilmestynyt pistosreijät, on kyse todennäköisesti kyyn puremasta. 

Kyyn purema saattaa olla hengenvaarallinen, joskin kyyn aiheuttamat kuolemat ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia. Lapsilla purema on vaarallisempi.

Kyykäärmeen myrkky sisältää ainesosia, jotka vaurioittavat ihmisen kudosta. Myrkky aiheuttaa purema-alueella turvotusta, kipua ja kudostuhoa. Myrkytystilasta seuraa myöhemmin muina oireina oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä.

Kyyn puremasta aiheutuu paikallisia oireita noin kolmelle neljästä ja vakavampia oireita yhdelle neljästä. Myöhäisoireina voi ilmaantua raajojen tuntihäiriöitä, paikallisia rakkuloita tai ihon värimuutoksia. 

Vanhan uskomuksen mukaan nuori kyy olisi myrkyllisin, koska se ei osaa vielä säädellä myrkkynsä määrä. Nykytiedon mukaan kyyn poikasen purema ei ole aikuisen kyykäärmeen puremaa vaarallisempi. 

Oli kyykäärmeen koko siis mikä hyvänsä, on hoitoon hakeuduttava nopeasti. Tärkeintä on pysytellä rauhallisena ja noudattaa näitä viisi toimintaohjetta:

1. Purema-aluetta ei tule koskea tai käsitellä millään tavoin. Nosta puremakohta mahdollisuuksien mukaan kohoasentoon ja pidä raaja paikallaan lihastyön välttämiseksi. Poista mahdolliset korut ja vaatteet, sillä purema-alue voi turvota. 

2. Soita hätänumeroon 112. Kerro olinpaikkasi ja noudata hätäkeskuksen antamia ohjeita. 

3. Älä ime puremakohtaa tai viillä sitä auki millään. Älä laita raajaan kiristyssidettä. 

4. Älä käytä tulehduskipulääkkeitä kuten Buranaa. Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki, meloksikaami ja tolfenaamihappo. 

5. Esimerkiksi Kyypakkauksen kortisonitabletin voi ottaa. Tabletin ottamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä, jos ei haittaakaan. 

Kuvassa yläpuolella kyykäärme ja alapuolella rantakäärme. Rantakäärmeen paras tuntomerkki on kaulan molemmilla puolilla olevat keltaiset läiskät. (kuva: SHUTTERSTOCK)

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Lue myös: Pölyttäjät ovat vaarassa - WWF kertoo, mitä itse voit tehdä suojellaksesi pörriäisiä

Lue myös: Kuinka paljon siitepölyä on ilmassa kolmen K-kirjaimen aikaan? Asiantuntija selventää raja-arvoja

Lähde: Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat