Kuva: Shutterstock

Yksi tärkeä tekijä voisi estää jopa 80 prosenttia vesiliikenteen hukkumisista

25.05.2024 14:15 - Jasmin Mikkilä

Suomessa hukkuu vuosittain 100-150 ihmistä, joista joka kolmas hukkuu vesiliikenneonnettomuuksissa.

Kesän myötä vesiliikenne vilkastuu, minkä vuoksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH muistuttaa tiedotteessaan pelastusliivien tärkeydestä. Kahdeksan kymmenestä vesiliikenteestä hukkuneesta olisi pelastunut, jos he olisivat pukeneet pelastusliivit päälleen oikein.

Yleisimmin pelastusliivien käyttämättömyys näkyy 25-34-vuotiaissa sekä yli 75-vuotiaissa. Suomessa hukkuu vuosittain 100-150 ihmistä, joista joka kolmas hukkuu vesiliikenneonnettomuuksissa. Vähiten pelastusliivejä käytetään sisävesillä sekä perämoottoroidulla soutuveneellä sekä sisämoottoriveneellä. 

Uuden veneilytutkimuksen mukaan 62 prosenttia veneilijöistä kuitenkin käyttää pelastusliivejä tai kelluntapukineita aina vesillä liikkuessaan. Nykyisen lainsäädännön myötä pelastusliivit tulee olla moottoriveneissä sekä yli viiden metrin pituisissa purjeveneissä. Kuitenkin suurin osa vesikulkuneuvojen hukkumistapauksista tapahtuu ei-moottoroiduilla soutuveneillä, jossa pelastusliivejä ei ole pakko käyttää.

- Pelastusliivien käyttämättömyys on yleisintä juuri niissä venetyypeissä ja ikäryhmissä, joissa hukkumiset ovat yleisiä. On huomioitava, että veneilytutkimus käsitti vain moottorilla varustetut veneet, kun suurin osa vesiliikenteen yhteydessä hukkumisista tapahtuu ei-moottoroiduista soutuveneistä. Näissä veneissä pelastusliivien käyttö ei ole pakollista, vaikka juuri niissä käyttö olisi erityisen tärkeää, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen tiedotteessa.

Vesillä liikkuvien ihmisten tulee muistaa, että heillä on vastuu niin omasta kuin muidenkin turvallisuudesta, eritoten veneen päälliköllä. Veneen päällikön tulee huolehtia oikean kokoiset sekä hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku veneilijöille. Päällikön tulee myös huomioida kelluntavälineiden pukeminen olosuhteiden vaatiessa.

Pelastusliivien huolto ja oikein pukeminen ovat myös tärkeässä roolissa

Suurimmasta osasta veneistä löytyy pelastusliivit, mutta useissa tapauksissa niitä ei siitäkään huolimatta käytetä. Usein onnettomuustilanteet kehittyvät nopeasti, jolloin liivit tulisi olla valmiiksi puettuna. Useimmiten hukkumiset, jotka liittyvät vesiliikenteeseen tapahtuvat sisävesissä. Myös tuttu ympäristö ja hyvät olosuhteet voivat luoda virheellisen turvallisuuden tunteen.

Pelastusliivejä tulee myös huoltaa ja tarkistuttaa aika ajoin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Pelastusliivien oikein pukeminen on myös oleellinen osa veneilyn turvallisuutta. Jos pelastusliivit on puettu väärin, niiden käyttäjä voi vajota liian syvälle liivien sisään, mikä johtaa siihen, etteivät liivit toimi kuin pitäisi.

Näin veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa kaikki veneen turvavarusteet mukaan lukien pelastusliivit. Vesillä liikkuessa noudatetaan turvallisuusohjeita, muistetaan hyvä merimiestapa ja ennen kaikkea pidetään pelastusliivit päällä. Jokainen meistä voi tehdä osansa vesiliikenteen turvallisuuden parantamisessa ja hukkumistapauksien vähentämisessä, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Veneilytutkimuksesta myös ilmeni, että ihmiset, joilla on veneilyn pätevyyskirja, jättävät pelastusliivin useammin pukematta kuin ihmiset, jotka eivät omista pätevyskirjaa. Veneilyseuran jäsenistä löytyy myös enemmän ihmisiä, jotka käyttävät pelastusliivejä harvemmin verraten ihmisiin, jotka eivät kuulu seuraan. Kuitenkin ihmiset, joille pelastusliivien käyttö ei ole koskaan ominaista, eivät kuulu yleensä veneilyseuroihin.

Lue myös: Kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia hallitsee edelleen selvä riskitekijä

Lue myös: Uusi liikennevakuutuslaki astuu voimaan - katso, tuleeko sinun liikkumisvälineesi vakuuttaa

Lue myös: Tänä keväänä syytä varautua poikkeusjärjestelyihin liikenteessä - taustalla kuitenkin ilahduttava syy

Lähde: SUH

Kilpailut

Uusimmat