Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että veneessä täytyy olla päällikkö? Poliisilta muistutus valintaan liittyvistä vastuista

20.06.2024 12:15 - Aaro Heiskanen

Veneillessä turvallisuus tulee muistaa yhtä hyvin kuin autoillessakin, muistuttaa Kaakkois-Suomen poliisilaitos.

Kaakkois-Suomen poliisi jakoi poliisin sivuilla vinkkejä järkevään juhannuksen viettoon.

Tiedotteessa turvallisen autoilun lisäksi myös vastuullisesta veneilystä. Kuten autoilemaan, myös veneilemäänkään ei saa lähteä päihtyneenä tai liian väsyneenä.

Juhannuksena moni saattaa tietyissä hetkissä kokea olevansa "päällikkö". Yhdessä tilanteessa tämä on kuitenkin myös tarpeellista.

Vesiliikennelain mukaan veneilemään lähtiessä on valittava veneen päällikkö.  Päällikön ei tarvitse olla veneen kuljettaja, vaan kuka tahansa veneessä matkustava voi olla sen päällikkö.

Veneen päällikkö on viime kädessä se, joka pitää huolen veneen turvallisuudesta. Poliisin tiedotteessa luetellaankin päällikön vastuita.

Ensinnäkin päällikön tulee huolehtia, että vene on kunnossa. Veneessä tulee olla kaikki asianmukaiset varusteet helposti saatavilla. Veneen käytöstä ei myöskään saa aiheutua vaaraa, haittaa tai häiriötä niin ihmisille kuin ympäristöllekään.

Kun vene on todettu vesikelpoiseksi, tulee vielä varmistaa, että jokaiselle matkustajalle on sopivat pelastusliivit. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Ilari Saarikivi muistuttaakin, että pelastusliivit on parasta pitää päällä koko vesilläolon ajan. Se voi pelastaa hengen, mikäli joutuu yllättäen veden varaan.

Lue myös: Milloin juhannusliikenne on vilkkaimmillaan? Katso Fintrafficin ennuste

Lue myös: Kuolemaan johtaneet veneilyonnettomuudet lisääntyivät viime vuonna - katso yleisimmät syyt

Lue myös: Yksi tärkeä tekijä voisi estää jopa 80 prosenttia vesiliikenteen hukkumisista

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat