Kuva: Shutterstock

VR:n teettämä tutkimus vertaili matkailumieltymyksiä - näissä seikoissa Suomi peittosi Ruotsin

09.07.2024 20:15 - Aaro Heiskanen

Junalla matkustamisessa suomalaiset ovat länsinaapuria innokkaampia.

VR:n markkinatutkimusyhtiö Nepalla teettämä tutkimus kartoitti suomalaisten ja ruotsalaisten matkustusmieltymyksiä. Luvuissa erot ovat pieniä, mutta selkeitä - suomalaiset ovat innokkaampia junamatkailijoita.

Suomalaisista vastaajista 64 prosenttia kokee junan hyväksi vaihtoehdoksi yli 70 kilometrin pituisille kotimaanmatkoille. Ruotsissa vastaava luku oli 61 prosenttia.

Suomessa 8 prosenttia vastanneista ajatteli lisäävänsä junalla matkustamista. 5 prosenttia taas suunnitteli tätä vähentävänsä.

Tässä ruotsalaiset eivät olleet yhtä innokkaita - 7 prosenttia ruotsalaisista kyselyyn vastanneista suunnitteli lisäävänsä junalla matkustamista, kun 12 prosenttia suunnitteli sitä vähentävänsä.

Junalla matkustetaan tuttaville ja tapahtumiin

Suomalaisista kyselyyn vastanneista 89 prosenttia matkailee vuosittain kotimaassa. Vastanneista 28 prosenttia taittaa matkansa junalla.

Tässäkin suomalaiset ovat ruotsalaisia innokkaampia: ruotsalaisista 82 prosenttia matkailee vuosittain kotimaassaan, ja näistä matkoista 29 prosenttia tehdään junalla.

Suomalaiset ja ruotsalaiset matkustavat kuitenkin pääosin samasta syystä. Yleisin syy vapaa-ajan kotimaanmatkoille on sukulaisten ja ystävien tapaaminen maan eri puolilla. Melkein yhtä suosittua oli matkustaminen kotimaan kohteisiin. Kolmanneksi suosituinta oli tapahtumamatkailu.

Suomalaiset perustelivat junalla matkustamista mukavuudella, nopeudella sekä ympäristöystävällisyydellä. Junalla matkustaminen myös koetaan lentämistä tai autoilua halvemmaksi. Ympäristösyyt sekä matkustuksen kätevyys nousivat esiin myös ruotsalaisilla vastaajilla. Junaliput ostetaan molemmissa maissa mieluiten verkosta.

Lue myös: Ei ulkomaanmatkaa tiedossa? Poimi vinkit ihaniin kotimaanlomiin

Lue myös: Suomi kiinnostaa turisteja tänä kesänä edellisvuotta enemmän

Lue myös: Maailman turvallisimmat ja vaarallisimmat matkakohteet listattiin - katso tulokset

Lähde: VR

Kilpailut

Uusimmat