Kuva: Shutterstock

Suomalaisten luotto terveys- ja sosiaalipalveluihin horjuu - "Otettava vakavana signaalina"

15.05.2025 19:15 - Rebekka Silvennoinen

Tutkimuksen mukaan luotto terveyspalveluihin on heikentynyt, mutta samalla palveluja käyttäneet olivat tyytyväisiä.

Vuonna 2024 vain noin puolet suomalaisista ilmoitti luottavansa terveyspalveluihin ja vielä harvempi sosiaalipalveluihin. Tiedot käyvät ilmi THL:n Terve Suomi -tutkimuksen tuoreesta raportista.

Suomalaisten luottamus terveyspalveluihin on heikentynyt selvästi, sillä vuonna 2020 terveyspalveluihin ilmoitti luottavansa 76 prosenttia. Sosiaalipalveluihin luottavien osuus laski samalla ajanjaksolla 60 prosentista 42 prosenttiin.

- Huoli järjestelmän toimivuudesta on lisääntynyt selvästi väestön keskuudessa. Tämä on otettava vakavana signaalina, jonka tulisi johtaa myös toimenpiteisiin niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Luottamuksen palauttaminen on yksi sote-järjestelmän kohtalon kysymyksistä. Ilman luottamusta horjuu myös järjestelmän oikeutus, sanoo THL:n johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen tiedotteessa. 

Samaan asiakastyytyväisyys sosiaali- ja terveyspalveluissa on pysynyt korkealla. Kaksi kolmesta terveyspalvelujen käyttäjästä ja hieman yli puolet sosiaalipalvelujen käyttäjistä arvioi, että viimeisin vastaanottokäynti oli myönteinen kokemus. 

- Suomessa tehtiin merkittävä uudistus, kun palvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Tuoreet tulokset osoittavat, että asiakaskohtaamisten laatu on säilynyt vahvana, eivätkä kansalaisten kokemukset palvelujärjestelmästä asiakkaan näkökulmasta ole uudistuksen jälkeen valtakunnallisesti heikentyneet, sanoo THL:n johtava asiantuntija Anna-Mari Aalto.

Raportin mukaan vuonna 2024 joka neljäs lääkäripalveluja tarvinneista koki, ettei saanut riittävästi palveluja tarpeeseensa nähden. 

- Tulos kertoo siitä, että järjestelmässä jo pitkään olleet ongelmat eivät ole kadonneet sote-uudistuksen myötä, mutta uudistuksen toimeenpanon aikana tilanne ei ole myöskään heikentynyt. Uudistuksen tavoitteena oli parantaa palveluihin pääsyä ja edistää yhdenvertaisuutta. Työtä on siis vielä tehtävänä, Anna-Mari Aalto sanoo.

Lue myös: Mitä puolimaratonilla kannattaa syödä? Asiantuntija neuvoo ja vinkkaa monen ensikertalaisen kompastuskiven

Lue myös: Palovaroittimet siirtyvät taloyhtiön vastuulle - kuinka usein taloyhtiön tulee tarkastaa ne jatkossa?

Lue myös: Tarvitseeko tavallinen liikkuja lenkeille lisäenergiaa? Laillistettu ravitsemusterapeutti antaa selkeät ohjeet

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat