Kuva: Fotolia

Yhteinen huone lähentää sisaruksia - monet tärkeät taidot kehittyvät

15.06.2016 17:15 - Senni Loikala

Monissa kodeissa sisarukset jakavat yhteisen huoneen. Asiantuntijat kertovat, mitä asioita vanhempien tulee huomioida huoneen jakamisessa.

Lähes kahdessa kolmesta perheestä, jossa on vähintään kaksi alle 18-vuotiasta lasta, jakavat lapset yhteisen huoneen. Tämä selviää tuoreesta amerikkalaisesta kyselystä. Yhteiset huoneet sisaruksilla ovat yleisiä myös Suomessa.

- Kun sisaruksilla on yhteinen huone, voi heistä tulla entistä läheisempiä toisilleen, koska heillä on mahdollisuus jutella keskenään ennen nukkumaanmenoa, kliininen psykologi Laura Markham toteaa Detroit Free Press -sivustolle.

Huoneen jakaminen voi opettaa lapsille myös taitoa neuvotella asioista, tehdä kompromisseja sekä selviytyä konflikteista.

Nukkumisrauha on tärkeä

Univalmentaja Linda Szmulewitz muistuttaa, että yhteinen huone voi kuitenkin häiritä lasten nukkumista. Kun valot sammutetaan, eivät tenavat välttämättä mene kiltisti nukkumaan. Scmulewitz suosittelee, että vanhemmat keksisivät ratkaisuja ongelmaan jo etukäteen. Sisaruksille voi järjestää esimerkiksi yhteistä aikaa jutella ja leikkiä ennen nukkumaanmenoa.

Lisäksi univalmentaja neuvoo, että lapsille tulee opettaa, ettei nukkuvaa sisarusta saa häiritä. Kun toinen lapsista herää aikaisemmin, ei tämä voi alkaa pitää meteliä, vaan hänen tulee hiipata pois huoneesta.

Mahdollisuus yksityisyyteen

Terapeutti Julianne Neely muistuttaa, että lapsille tulee järjestää myös mahdollisuus yksityisyyteen. Sisarukset voivat sopia, että tietyt alueet huoneesta ovat niin sanotusti jommankumman omaa aluetta.

- On tärkeää, että jokaisella lapsella on oma alueensa, jonne he voivat laittaa omia tavaroitaan ja sitä tilaa kunnioitetaan, Neely kertoo.

Kun lapset tulevat murrosikään, tahtovat erityisesti eri sukupuolta olevat sisarukset yleensä oman huoneen. Jos perheellä ei ole mahdollisuutta järjestää omia huoneita, voidaan huone jakaa esimerkiksi huoneenjakajalla tai verholla.

Lähde: Detroit Free Press

Lue myös: Asiat, jotka ainoastaan lapsuudenystäväsi tietävät sinusta

Lue myös: Lapset kuvittelivat, miltä tuntuu täyttää 40: "Minulla on kävelykeppi ja tiedän kuolevani pian"

Lue myös: Palkittu suomalaisopettaja: "Lapset ovat pystyyn kuolleita ja nälkäisiä kesäloman jälkeen"

Kilpailut

Uusimmat