Kuva: Fotolia

Kannattaako suolalla puhdistaa punaviinitahra? Oikea totuus yleisten siivousmyyttien takana yllättää

16.05.2017 09:45 - Karoliina Kotala

Moni on törmännyt erilaisiin puhdistusvinkkeihin ja -ohjeisiin, joiden nimeen on vannottu vuosikymmenet ellei jopa vuosisadat. Mutta kuinka toimivia nuo keinot lopulta ovatkaan?

Siivouksen avuksi on tänä päivänä tarjolla toinen toistaan tehokkaampia puhdistusaineita. Moni kuitenkin luottaa myös vanhoihin hyviin kikkoihin lian puhdistuksessa. Nyt asiantuntijat ovatkin listanneet vanhat, tunnetut niksit ja selvittäneet mitkä ohjeet todella toimivat ja mihin yleisiin virheisiin ei kannata langeta.

Punaviinitahra

Punaviinitahra on tunnetusti haastava poistaa ja se voikin jättää kankaaseen ikävän jäljen. Moni on käyttänyt suolaa tahran poistamiseen, mutta kyseinen keino ei itse asiassa ole toimiva. Suola voi asiantuntijoiden mukaan jopa kiinnittää tahran entistä pahemmin ja paras keino onkin huuhtoa likaa vedellä ja sen jälkeen puhdistaa jälki tahranpoistolla.

Liikaa puhdistusainetta

Jos tahra on iso, on myös iso houkutus käyttää aivan liikaa puhdistusainetta. Liika pesuaine kuitenkin vain hankaloittaa puhdistusta ja vaikeuttaa kankaan kuivumista. Paras olisikin suihkuttaa pienen pieniä suihkauksia pesuainetta tahraan ja odottaa rauhassa ja lisätä ainetta vain tarvittaessa.

Kuuma vesi

Moni käyttää kuumaa vettä lian tai tahran poistoon, mutta todellisuudessa kylmä vesi toimii huomattavasti tehokkaammin. Kuuma vesi voi kiinnittää lian entistäkin tehokkaammin, esimerkiksi jos kyseessä on oksennus- tai veritahra.

Hankaaminen

Älä koskaan hankaa likaa, sillä se pilaa helposti kankaan tai pinnan jota yrität puhdistaa. Sen sijaan taputtele sienellä likakohtaa hellävaraisesti.

Saippua

Älä koskaan laita saippuaa suoraan tahraan, vaan huuhtele lika aina ensin kylmällä vedellä ja vasta sen jälkeen käsittele saippualla. Jos laitat saippuan suoraan tahraan, voi se jämähtää kankaaseen pysyvästi, etenkin, jos kyseessä on kahvi, punaviini tai tee.

Lue myös: Jokaisen kaapista löytyvällä ihmeaineella puhdistat keittiösi luonnollisesti

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat