Kuva: Fotolia

Kuopukset ovat tutkitusti vanhempien suosikkeja - suosimisella positiivisia vaikutuksia

16.11.2017 21:15 - Senja Rapila

Tutkijat analysoivat 300 perheen elämää kahden teini-ikäisen lapsen kanssa.

Sisaruksilla on lähes aina elämänmittainen taisto siitä, kenestä vanhemmat pitävät eniten. Independent-sivustolla julkaistussa artikkelissa uutisoidaan nyt tutkimuksesta, jossa kerrotaan, että kuopukset vievät tämän kilpailun kaikista yleisimmin.

Tutkijat summaavat, että vanhemmat todella suosivat yhtä lastaan eniten - ehkä jopa tietoisesti - ja useimmiten se on perheen nuorin, kuopus.

Kerrotaan, että jos perheen nuorin tuntee olevansa vanhempien lempilapsi ja vanhemmat ovat samaa mieltä, vanhempi-lapsi -suhde vahvistuu entisestään. Toisaalta, jos kuopus ei tunne olevansa vanhempien suosikki, suhde vanhempien ja lapsen välillä heikkenee entisestään.

Sillä, pitävätkö perheen vanhemmat lapset itseään vanhempien suosikkina, ei ole minkäänlaista vaikutusta heidän suhteeseensa vanhempien kanssa, tutkijat summaavat.

(kuva: Fotolia)

Heidän mielestään ilmiö johtuu siitä, että perheen nuorimmat lapset vertaavat usein itseään eniten vanhempiin sisaruksiinsa. 

- Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muut lapset eivät koskaan ajattelisi kuopuksen asemaa ja vertaisi itseään heihin. Tämä ei vain kuulu heidän (esikoisten) päivittäiseen elämään, tutkija ja professori Alex Jensen on kertonut.

- Arvaukseni on, että vanhemmat sanovat varmasti harvemmin vanhemmalle lapselle, että mikset voisi olla enemmän nuoremman sisaruksesi kaltainen. On todennäköisempää, että tämä tapahtuu juuri päin vastoin.

Tutkimuksissa tutkittiin 300 perheen elämää kahden teini-ikäisen lapsen kanssa.

Lähde: Independent

Lue myös: Kuuden lapsen isä on haltioissaan kuopuksesta - kekseliäs leikki sulattaa sydämiä

Lue myös: Kuopukset tahtovat olla hauskempia kuin sisaruksensa - oletko huomannut?

Kilpailut

Uusimmat