Kuva: Emmi Moilanen

Suomalaisen tv-kokin vinkit ruokahävikin minimoimiseen: 'Omaa laiskuutta, jos pastaa menee roskiin'

24.10.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Pasta ja riisi ovat suomalaisille tuttuja raaka-aineita, joita harvoin oikeasti tarvitsisi heittää roskiin. Oikein säilöttynä jämäruuat on mahdollista hyödyntää usealla eri tavalla.

Tv-kokki ja keittiömestari Kari Aihinen kertoo Voice.fi-sivuston haastattelussa käyttävänsä aikaa ja suunnitelmallisuutta ruokahävikin vähentämiseen ravintolatyössään. Samat säännöt pätevät erinomaisesti myös kotitalouksissa.

- Numero yksi on se, että ruoka pitää suunnitella. Kauppaan mennään aina suunnitellun kauppalistan kanssa.

Aihinen haastaa suomalaisia miettimään myös valmistettavan ruuan määrää. Edellisen päivän illallinen on erinomainen vaihtoehto myös evääksi töihin.

- Ruokaan pitää ihastua ja rakastua. Ruuasta ja ruuanlaitosta pitäisi välittää, et voi vaan tehdä safkaa ja heittää sitä pois, mies huomauttaa.

"On omaa laiskuutta, jos pastaa menee roskiin"

Jos täysin saman aterian syöminen ei houkuttele useampana päivänä peräkkäin, ylijääneiden raaka-aineiden säilömiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Erinomainen esimerkki tästä Aihisen mukaan on pasta.

- Keitä pastaa ennemmin reilummin, koska pastaahan voi syödä kylmänä, kuumana, välipalana, lounaana… Jos sinulla menee pastaa roskiin, niin se on omaa laiskuutta.

Aihisen mielestä pasta ja riisi ovat tutut ja turvalliset pääraaka-aineet suomalaisten keittiössä. Näitä ei kuitenkaan tulisi missään tilanteessa mennä roskiin, vaan valmiiksi keitetty riisi ja pasta on mahdollista hyödyntää usealla erilaisella tavalla.

- Älä koskaan sekoita keitettyä pastaa carbonaran, bolognesen tai muun kastikkeen joukkoon. Pidä aina pasta pastana ja kastike kastikkeena. Sitten kun puhdasta, kylmällä vedellä huuhdottua pastaa jää, niin se on hyvä tonnikalasaalaattin tai kinkkusalaattiin.

- Tai lämmitä se uudestaan, pyöritä se peston tai basilikan kanssa ja raasta parmesaania päälle, Aihinen vinkkaa.

Lue myös: Suomalainen tv-kokki kertoo, mitä jääkaapista tulisi aina löytyä - pitää myös budjetin kurissa

Lue myös: TV:stä tuttu suomalaiskokki: "Kotonamme vaimo on päällikkö keittiössä"

Kilpailut

Uusimmat