Kuva: Shutterstock

Haluatko vähentää omaa ilmastokuormaasi? 3 tehokasta ilmastotekoa kotona

08.06.2019 18:15 - Karoliina Kotala

Omaa ilmastokuormaa on mahdollista pienentää muutamilla helpoilla nikseillä.

Ilmastonmuutos on aihe, joka on parhaillaan monen huulilla. Ilmastokuorman pienentäminen onkin ajankohtaista jokaiselle maapallon ihmiselle, myös meille suomalaisille, eikä oman osuutensa eteen tarvitse edes nähdä suuresti vaivaa.

Asumisen osuus ilmastokuormasta on suomalaisilla noin 30 prosenttia. Pienilläkin muutoksilla voi kuitenkin saada isoja vaikutuksia oman talouden energiankulutukseen, joka puolestaan vaikuttaa ilmastopäästöihin ja näkyy myös pienempänä sähkölaskuna. Alla kolme ohjetta:

Kierrätä

Peruslajittelu pitää sisällään pullot, tölkit, paperin, tekstiilin ja vaaralliset jätteet. Niiden lisäksi kannattaa kuitenkin lajitella myös kartonki, pienmetalli, lasi, muovi ja biojäte, sillä nekin lajittelemalla ilmastokuorma voi olla jopa puolet pienempi kuin peruslajittelijalla.

Karsi kotona

Suomalaiset viihtyvät usein turhankin lämpimissä kodeissa ja sisälämpötilaa kannattaakin hiukan pienentää. Se vähentää heti turhaa energiankulutusta. Voit myös esimerkiksi pitää ne huoneet kylmänä, jotka eivät ole jatkuvassa käytössä, kuten makuuhuone tai vierashuone.

Säästä lämmintä vettä

Käyttöveden lämmittäminen vie runsaasti energiaa. Älä siis lämmittele suihkussa tai läträä jatkuvasti kylvyssä, vaan pidä suihkuhetket lyhyinä.

Lähde: Vantaan Energia

Lue myös: Somehaasteella lisätään näkyvyyttä ympäristöongelmille - kuvat paljastavat järkyttävän totuuden

Kilpailut

Uusimmat