Kuva: Shutterstock

Eläintenomistajat, huomio! Vinkit sujuvaan uudenvuodenjuhlintaan

30.12.2019 14:45 - Reija Saarinen

Monet eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta.

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi elementeiksi, jotka voivat ahdistaa niitä useita päiviä. Tämän vuoksi Helsingin eläinsuojelujärjestö Hesy kehottaakin kaikkia eläintenomistajia varautumaan vuodenvaihteeseen huolella.

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan. Lemmikille kannattaa järjestää päivän aikana liikunnan lisäksi monenlaista mukavaa tekemistä, esimerkiksi herkkujen etsintää ja luiden pureskelua, jotta se olisi väsynyt illalla ja pyrkisi lepäämään. Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Paukkuarkaa eläintä ei liioin ole hyvä jättää yksin kotiin. 
 
Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. 

Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten esimerkiksi sängyn alle, kaappiin tai kylpyhuoneen tai vaatehuoneen kaltaiseen ikkunattomaan tilaan. Helpotusta voi hakea myös apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta. 

Pelkäävän tai levottoman lemmikin ympärillä ei kannata hössöttää, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistusta.  

Erityisen paljon ilotulitteet aiheuttavat stressiä saaliseläimiin lukeutuville hevosille, jotka reagoivat voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. Ulkona paniikkiin joutunut hevonen on isona eläimenä todellinen vaara ihmisille ja muille eläimille. Siksi hevoset on asutuskeskusten liepeillä siirrettävä uudenvuodenaattona hyvissä ajoin tarhoista sisätiloihin. 

Myös tuotantoeläinten omistajien tulee varmistaa, että eläimet pysyvät turvassa ja terveinä uudenvuoden aikana. Ilotulitteet stressaavat myös monia tuotantoeläimiä, jotka voivat vauhkoontuneina vahingoittaa itsensä pitopaikan rakenteisiin tai päästä karkuun laitumelta kohtalokkain seurauksin.
 

Lue myös: Pelkääkö koirasi raketteja? Katso miten teet lemmikkisi uudenvuoden vietosta helpompaa

Kilpailut

Uusimmat