Kuva: Shutterstock

Unohditko sinäkin tärkeän kotityön? ”Muistisäännöksi ikkunoidenpesun väli”

08.05.2020 20:15 - Henna Koste

Likaantuneet ilmanvaihdon suodattimet vähentävät sisään tulevan raittiin ilman määrää.

Nyt, kun odotettu toukokuun aurinko muistuttaa samalla lannistavasti ikkunanpesun tarpeesta, olisi hyvä aika muistaa myös ilmanvaihdon suodattimet. Pahasti likaantuneet suodattimet vähentävät sisään tulevan raittiin ilman määrää. Siksi ne tulisi vaihtaa vähintään 1–2 kertaa vuodessa.Ilmanvaihdon suodattimien tehtävänä on poistaa sisään tulevasta ulkoilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä pienhiukkasia, joita syntyy liikenteestä ja puunpoltosta.

– Ei ole yhdentekevää, minkälaisesta materiaalista suodattimia valmistetaan. Tämä on käynyt selväksi keskustelussa, jota hengityssuojaimista parhaillaan käydään. On puhuttu suodatustehosta ja siitä, minkä kokoisia partikkeleita hengityssuojaimet päästävät läpi. Sama pätee myös ilmanvaihdon suodattimiin, muistuttaa Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen.

Hyvä vaihtoväli onkin keväisin ja syksyisin. Keväällä se kannattaa tehdä ennen pahinta siitepölykautta ja alkusyksystä sen jälkeen. Koska korvausilmaventtiilit sijaitsevat joko ikkunan karmissa, tuuletusluukussa tai seinässä sen vieressä, suodattimien vaihto on luontevaa hoitaa ikkunanpesun yhteydessä.

– Terveysilman pari vuotta sitten teettämä kuluttajakysely paljasti, että vain joka kolmas suomalainen vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet kerran tai pari vuodessa, niin kuin suositellaan. Joka neljäs ei osannut edes sanoa, milloin suodattimet oli viimeksi vaihdettu puhtaisiin, Mäkinen mainitsee.

– Koska monessa kodissa suodattimien vaihto tuppaa unohtumaan, muistisäännöksi kannattaa ottaa vaikka ikkunanpesu. Sen moni muistaa paremmin, koska lasien likaantumisen näkee selvästi. Suodattimien likaantumista on vaikeampi havaita. Kun hommat yhdistää, lopputuloksena on kirkkaan maiseman lisäksi raikkaampi sisäilma, Mäkinen toteaa.

Olematon hintaero, suuri merkitys


Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä suodattimet vaihdetaan ulkoseinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin. Suodatinkankaan voi kiinnittää myös tuuletusikkunaan, jossa on hyönteisverkko tai säleikkö.Joka neljännessä kodissa nautitaan täysin koneellisesta ilmanvaihdosta, joka löytyy lähinnä 2000-luvulla rakennetuista taloista. Niissä vaihdettavat suodattimet sijaitsevat ilmanvaihtokoneen sisällä, eivät asunnon tuloilmaventtiileissä.

– Heppoisempien suodattimien suodatuskyky voi olla hyönteissuojan luokkaa. Hienojakoiset hiukkaset menevät niiden materiaalista läpi. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri. Siksi suodatinluokan kanssa tulisi olla hereillä, Mäkinen kertoo.

(kuva: Laura Hamppula)

Lue myös: Uudet muumimukit julkistettiin - poikkeavat tyyliltään perinteisistä

Kilpailut

Uusimmat