Kuva: Shutterstock

Suuri sinileväaltistus voi johtaa koiran kuolemaan – tarkkaile näitä oireita

14.07.2020 12:15 - Senja Rapila

Koira voi pahimmassa tapauksessa kuolla, jos se on altistunut runsaalle määrälle sinilevää.

Eläinlääkärikeskus Sovetin eläinlääkäri Maarit Luukkainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että koiranomistajien tulisi kiinnittää kesällä huomiota paikkoihin, joissa he uittavat koiriaan. Vaarana vesistöissä piilee helteillä sinilevä, jota voi joskus olla vaikea huomata.

Vähäinen määrä sinilevää näkyy vedessä vihreinä tai kellertävinä hiukkasina. Jos leväpitoista vettä ottaa astiaan, levähiukkaset nousevat pintaan. Runsas sinilevä muodostaa näkyviä levälauttoja, jotka ajautuvat rannoille. Sinilevälautan tunnistaa siitä, että sitä ei voi nostaa kepillä vedestä, vaan se hajoaa. Jos levä jää keppiin, se ei ole sinilevää.

Ulkoliikunta.fi -sivustolla pääset seuraamaan pääkaupunkiseudun sinilevätilannetta. Muiden paikkakuntien sinilevätilanteen löydät kunkin kaupungin nettisivuilta.

Jos koira ui sinileväisessä vedessä tai juo sitä, se oireilee selkeästi ja näkyvästi. Luukkainen kertoi haastattelussa oireet, joista tunnistat koiran altistuneen sinilevälle, vaikka sinilevää ei näkyisikään vedessä. 

- Jos sinilevä altistus on tarpeeksi suuri,se aiheuttaa ruoansulatuskanavan sekä neurologisia oireita. Oireet tulevat usein jo puolen tunnin kuluessa altistuksesta. Tällöin koira on levoton, se tärisee ja oksentaa.Tämän jälkeen saattaa tulla kramppeja, tasapainon menetystä, kaatuilua. Tila voi johtaa nopeasti kuolemaan, joten potilas on saatava eläinlääkärin hoitoon pian.

Miten tulisi toimia, jos koira ui sinilevässä?

- Jos edellä mainittuja oireita tulee lainkaan, tulee koira viedä välittömästi eläinlääkäriin. Jos levää on vähän, eikä koira ole juonut uimavettä eikä oireita tule, kannattaa koira pestä ja seurata tilannetta.

Miten tulisi toimia, jos koira juo sinileväistä vettä?

- Jos oireita ilmaantuu,suosittelen viemään koiran heti eläinlääkäriin.

(kuva: Shutterstock )

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Kiss ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Ludo-koiran omintakeinen tyyli portaissa naurattaa someväkeä: "Vaikuttaa masokistilta"

Lue myös: Miten avata koirankakkapussi ilman sormien nuolaisua? Viisi vinkkiä kinkkiseen pulmaan

Lue myös: Lemmikinomistajat samaistuvat hauskaan kotitreenivideoon - ymmärrätkö syyn?

Kilpailut

Uusimmat