Kuva: Shutterstock

Suomalaisperheet kokeilivat lahjatonta joulua - "Minusta tärkeintä on yhdessäolo"

24.12.2020 11:15 - Lauri Kujanpää

Kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia.

Joululahjat osa iso osa jouluperinnettä, mutta ovatko ne välttämättömiä?

Kolme suomalaisperhettä on kokeillut lahjatonta joulua, ja kertoivat tunnelmiaan Voice.fi-verkkosivulle. Kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia.

"Päätimme perheemme kanssa vuonna 2017, että emme osta ollenkaan lahjoja, sillä halusimme kokeilla, miltä se tuntuu. Kun perinteinen jouluruokailu oli ohi, olikin olo oudon tyhjä. Eikö lahjoja nyt jaetakaan?

Korvasimme hetken sillä, että nautimme yhdessä glögiä ja istuimme muuten vain olohuoneessa juttelemassa. Tuo hetki oli lopulta ikimuistettava, mutta pakko myöntää, että jokainen kaipasi niitä lahjoja, joten päätimme palata tuttuun perinteeseen seuraavana vuonna", kertoo Juha, 32.

Elinan, 31, perhe taas on pitänyt lahjatonta joulua yllä jo 15 vuotta.

"Halusimme jo nuorena kantaa kortemme kekoon siihen, että joulu ei ole pelkkää kulutusjuhlaa. Ehdotimme 15 vuotta sitten vanhemmilleni, että emme halua lahjoja emmekä aio niitä ostaa. Tämä sai vanhempani hämmästymään, mutta he ovat olleet myös iloisia asiasta, sillä se on poistanut stressiä. Tämä perinne on kestänyt tähän päivään asti emmekä ole lahjoja kaivannut. Nautimme siitä, että saamme vain olla yhdessä. Tietenkin asiaa helpottaa myös se, että minulla ja miehelläni ei ole lapsia eikä muillakaan sisaruksillani."

Arton, 50, perheessä lahjat ostetaan ainoastaan lapsenlapsille.

"Minun lapseni ja me vanhemmat emme ole halunneet lahjoa enää pitkään aikaan. Ainoa poikkeus on se, että ostamme paketit lapsenlapsillemme. On ihanaa seurata, kun lapsi riemuitsee saamistaan jutuista. Olemme myös tehneet niin, että olemme laittaneet joululahjarahat hyväntekeväisyyteen. Minusta jouluun kuuluu perhe ja yhdessäolo ja kenties hyvä ruoka, joka on nykyään kasvispohjainen. Muuta en tarvitse."

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Juttu julkaistu alun perin joulukuussa 2019.

Lue myös: Lukuelämys, yhteistä aikaa tai persoonallinen lahjakortti - 15 aineetonta joululahjaideaa pukin konttiin

Lue myös: Mikä joululaulu olet? Hauska testi paljastaa, millainen joulupersoona olet

Lue myös: "Täydellistä joulumusiikkia" - Arvioimme suomalaispoppareiden modernit joululaulut

Kilpailut

Uusimmat