Kuva: Shutterstock

10 vinkkiä: näin säästät sähkölaskussa

21.09.2022 13:53 - Katja Nygård

Tuleva talvi ja uhka sähkön hinnannoususta huolettavat monia kotitalouksia. Nappaa tästä kymmenen yksinkertaista vinkkiä, joilla voit vaikuttaa omaan sähkönkulutukseesi.

1. Esilämmitä riisin, makaronin tai perunoiden keitinvesi vedenkeittimellä kiehuvaksi ennen kattilan asettamista liedelle. Vedenkeittimessä vesi saavuttaa kiehumispisteen nopeammin kuin liedellä lämmittäessä.

2. Uuni kuluttaa paljon energiaa. Kun teet ruokaa, paista samalla uuninlämmityskerralla useampikin ruoka tai leivonnainen.

3. Hanki on/off-kytkimellä varustettuja sähköjohtoja. Näin saat helposti yhdellä painalluksella sammutettua useammastakin sähkölaitteesta virrat silloin, kun niitä ei käytetä.

4. Halvat lamput kuluttavat yleensä enemmän sähköä ja palavat vähemmän aikaa kuin esimerkiksi LED-lamput.

5. Älä lämmitä saunalla koko asuntoa. Mene saunaan sen lämmettyä riittävästi ja sammuta kiuas heti saunomisen jälkeen. Koko perheen kannattaa saunoa samana päivänä, ettei jokaista varten tarvitse lämmittää saunaa eri päivinä.

6. Sammuta valot, kun poistut huoneesta yli 10 minuutiksi.

 7. Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötila säännöllisesti. Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen lisäaste kasvattaa sähkönkulutusta noin viisi prosenttia.

8. Puhdista pesukoneen ja pyykinkuivaajan nukkasihti säännöllisesti. Puhdas kone toimii tehokkaammin.

9. Sulata pakastin vähintään kerran vuodessa. Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta.

10. Vältä lämmitetyn uunin luukun turhaa availemista. Jokainen luukun aukaisu laskee uunin lämpötilaa noin 25 astetta.

Kilpailut

Uusimmat