Kuva: Shutterstock

MTV: Voiko leipäpussin muita leipiä syödä jos vain yksi siivu on homeessa? Asiantuntija kertoo

25.09.2022 16:15 - Sanni Seppä

Leipä on tärkeää myös säilyttää oikein.

Monille tuttu tilanne on, että leipäpussissa odottelisi vielä monta siivua syötävää, mutta yksi palanen on näyttänyt menneen homeeseen. Moni saattaakin miettiä, voiko leivän silti vielä syödä, jos vain heittää sen yhden pilaantuneen siivun pois? Tai voiko homehtuneenkin leivän vielä syödä, jos vain leikkaa siitä pois homehtuneen kohdan? MTV selvitti leipäviikon kunniaksi Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensoselta leivän säilytykseen liittyviä seikkoja. 

Ensinnäkin, suositeltavaa olisi ostaa kaupasta ruokaa juuri sen verran kuin tietää syövänsä. Leipä on parasta tuoreena, joten sitä ei kannata ostaa mielinmäärin kuivakaappiin. 

- Leipää kannattaa ostaa sillä tavalla, että se ei päätyisi roskikseen. Leipä säilyy parhaiten vatsassa. Se kannattaa siis syödä tuoreena ja vasta sen jälkeen ostaa seuraava leipä kotiin, Mensonen sanoo. 

Leipää ei myöskään tule säilyttää jääkaapissa, vaan parhaiten leipä säilyy huoneenlämmössä omassa pussissaan. Ylimääräinen hipelöinti kannattaa myös jättää välistä, sillä sormista kulkeutuu aina bakteereja, ja se voi taas nopeuttaa leivän homehtumista. Mensosella on selkeä linjaus siihen, miten toimia, jos leipä ehtiikin homehtumaan.  

- Se ei auta, että leikkaat osan homeesta pois. Homerihmastoja ei silmällä näe. Leipä voi oikeasti olla pahemmin homeessa kuin miltä se näyttää ulospäin, Mensonen kertoo. 

Ei siis auta, että homeisen kohdan leikkaa pois, tai heittää osan leipäsiivuista roskiin. Mensasen mukaan yksikin homeinen leipä pussissa on varoitusmerkki.

- Koko pussillinen on heitettävä pois. En suosittele syömään, Mensonen neuvoo.

Leipä voi olla pahemmin homeessa, mitä silmämääräisesti näkee. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Yle: Ruuan hinta nousee - etenkin yhtä suomalaisten lempiraaka-ainetta kannattaa nyt suosia

Lue myös: Huonosti nukuttu yö takana? Ruoka-aineet, jotka väsyneen tulisi lisätä ruokavalioonsa

Lue myös: 4 ruoka-ainetta, joita usein säilytetään keittiön kaapeissa liian pitkään – oletko sortunut?

Lähde: MTV

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat