Kuva: Shutterstock

Lasten ja nuorten ADHD-diagnooseissa alueellisesti suuria eroja - myös määrät lisääntyneet hurjasti

26.01.2024 12:15 - Reija Saarinen

THL:n mukaan ADHD-diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa nopeasti.

Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan lisääntyneet Suomessa nopeasti.  ADHD-diagnoosien osuudet ovat kasvaneet kahdeksassa vuodessa pojilla noin kolminkertaiseksi ja tytöillä yli viisinkertaiseksi.

Diagnoosien yleistymiseen ovat vaikuttaneet THL_n ylilääkärin Terhi Aalto-Setälän mukaan sekä erilaiset lasten ja nuorten kasvuympäristöihin liittyvät tekijät että toisaalta tutkimuksiin ja hoitoon ohjautumisen lisääntyminen sekä muutokset diagnoosikäytännöissä.

- Riittämätön uni ja liikunta, lisääntynyt digin ja somen käyttö sekä muutokset kouluympäristöissä näkyvät nekin ADHD-tyyppisen oireilun yleistymisenä, toteaa Aalto-Setälä.

Erot hyvinvointialueiden välillä suuret

Silmiinpistävää on myös se, että hyvinvointialueiden väliset erot diagnoosien yleisyydessä ovat huomattavan suuria. Vuonna 2022 ADHD-diagnoosin oli saanut hyvinvointialueesta riippuen 5,9–20,3 prosenttia 7–12-vuotiaista pojista ja 2,0–7,7 prosenttia tytöistä.

Nuorten ikäryhmässä (13–17-vuotiaat) vastaava vaihteluväli oli pojilla 4,3–13,9 prosenttia ja tytöillä 2,9–7,3 prosenttia. Yleisimpiä lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit ovat Pohjois-Karjalassa.

- Pojilla ADHD-diagnoosit ovat siinä määrin yleisiä ja alueelliset erot sen verran suuria, että virhe- ja ylidiagnostiikan mahdollisuudesta on uskallettava keskustella, Aalto-Setälä toteaa.

Lue myös: Voiko ADHD-testeissä huijata? Suomalainen psykiatri vastaa

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat