Kuva: Shutterstock

Säilö sienet talteen oikein - asiantuntija kertoo, miten onnistut

23.08.2025 10:15 - Reija Saarinen

Syksy on sieniaikaa, mutta herkkuja kannattaa säilöä myös talven varalle.

Syksy on tunnetusti sieniaikaa. Vaikka syksy ja sienet kuuluvatkin yhteen, kannattaa sieniä myös säilöä, jotta niistä voi nauttia myös talvella.

Maa- ja kotitalousnaistenkeskus kertoo tiedotteessa vinkkinsä siihen, miten sienet kannattaa oikeaoppisesti säilöä. On hyvä esimerkiksi muistaa, että jotkut sienilajit vaativat esikäsittelyä ennen säilöntää.

Tällaisia sieniä ovat muun muassa rouskut, joista keittäminen poistaa kitkeryyden sekä lopettaa entsyymitoiminnan ja parantaa niiden säilyvyyttä. MKN Keski-Suomen ruoka-asiantuntija Mirja Pummila neuvoo ryöppäämään sienet runsaassa vedessä (1 kg sieniä / 5 l vettä).

- Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää sienet, kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois, huuhdo sienet kylmällä vedellä ja valuta. Ryöppäys on tärkeä vaihe, sillä se parantaa säilyvyyttä merkittävästi, Pummilla sanoo.

Sen sijaan miedommat sienet, kuten tatit, kantarellit ja suppilovahverot eivät tarvitse ryöppäystä. Ne voi Pummilan mukaan voi kuumentaa pannulla ja kiehauttaa omassa liemessään. Tämä pätee myös pakastettaviin sieniin.

Etikkasäilöntä sopii sen sijaan parhaiten kovamaltoisille sienille, kuten haperoille, rouskuille, tateille sekä lampaankääville. Pienet sienet kannatta säilöä kokonaisina. Sienet ladotaan lasitölkkiin ja niiden päälle kaadetaan etikkaliemi, joko kylmänä tai kuumana. Tämän jälkeen tölkki suljetaan. Huomiota tulee kiinnittää siihen, että sienet ovat täysin liemen peitossa. 

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lähde: Maa- ja kotitalousnaistenkeskus Ry

Kilpailut

Uusimmat