Vanheniko passisi? Muista nämä asiat uutta hakiessa

29.11.2012 17:43 - Niina Jokiaho

Passin voimassaolon tarkistaa usein vasta, kun matka on jo varattu. Uuden passin saa nopeallakin varoitusajalla, mutta nämä vinkit kannattaa pitää mielessä.

Ulkomaille matkustaessa passi on välttämätön. Rikkinäinen tai turmeltunut passi ei matkustusasiakirjana kelpaa, joten pesukoneessa tai edellisellä reissulla rankkasateessa kastunut passi kannattaa uusia ennen matkaa.

1. Perussääntö on, että Pohjoismaissa liikkuessa näiden maiden kansalainen ei tarvitse mukaansa passia tai muita matkustusasiakirjoja. Schengen-sopimukseen kuuluvissa maissa rajatarkastuksia ei ole, mutta tarvittaessa henkilöllisyys pitää pystyä todistamaan joko passilla tai viranomaisen myöntämällä henkilökortilla. Siksi esimerkiksi Viroon matkustavan kannattaa pitää passi mukanaan.

Mitkä asiakirjat missäkin pitää olla mukana, selviää esimerkiksi Ulkoasianministeriön sivuilta.

2. Passin voi saada nopeimmillaan päivässä, mutta normaali toimitusaika on noin viikko. Pikapassin toimitusaika on kahdesta kolmeen arkipäivää ja express-passin noin yksi arkipäivä. Niiden myöntämisessä on kuitenkin normaalia tarkemmat ehdot.

3. Tänä vuonna voimaan tulleen muutoksen jälkeen lapsia ei enää voi merkitä vanhemman passiin vaan jokaisella on oltava oma passi. Vaikka lapsi olisi vielä merkittynä vanhemman voimassaolevaan passiin, tarvitsee lapsi silti omansa.

4.  Suomessa myönnettävät passit ovat biometrisiä passeja, joiden tekniseen osaan eli sirulle tallennettu biometrinen kasvokuva. Passit ovat voimassa viisi vuotta.

5. Eniten passia hakiessa mietityttää tietysti kuva - ainakin naisten mielestä passikuvat näyttävät aina yhtä kamalilta. Passissa kuvan kauneus tai kauheus ei kuitenkaan ole kriteeri,. Passikuvassa tärkeitä ovat esimerkiksi mitat, minkä kokoinen pään on kuvassa oltava. Meikistä tai silmälasien käytöstä ei ole yhtä ohjetta, ainoa kriteeri on että henkilö on kuvasta tunnistettavissa.

Tunnistettavuuden takia lasten passi on joskus vaihdettava ennen kuin se menee vanhaksi. Kaksivuotiaana passin saanut lapsi on kuusivuotiaana on aivan erinäköinen.

Kaikki passiin ja passinhakemiseen liittyvät ohjeet löytyvät Poliisin nettisivuilta.

Kilpailut

Uusimmat