Kiinan muuri on ihmiskunnan historian valtavin rakennelma - katso huikea galleria

10.05.2013 19:16 - Mikko Räsänen

Kiinan muuri on yksi maailman suurista ihmeistä. Sen kokoa on vaikea käsittää.

Egyptin pyramidit, Perun Machu Picchu, Rooman Colosseum, Jordanian Petra ja Intian Taj Mahal ovat kaikki huikeita historiallisia rakennelmia ja ihmiskunnan merkkipaaluja. Ne kaikki kuitenkin kalpenevat Kiinan muurin edessä.

Kiinan muuri on ihmiskunnan historian suurin rakennelma. Muurin kokonaispituus on 8 850 kilometriä. Siitä 6259 kilometriä on varsinaista muuria, ja loput jokia tai jyrkkiä kallioseiniä, joiden ylittäminen olisi vaikeaa. Tosin muurissa on erilaisia sivuhaaroja niin paljon, että jos ne lasketaan mukaan muurin kokonaispituuteen, nousee se yli 21 000 kilometriin.

Tuon kaltainen rakennusurakka olisi nykyäänkin järjettömän suuri projekti. Vielä ihmeellisemmäksi Kiinan muurin tekee se, että sen rakentaminen on aloitettu jo vuonna 220ekr.

Muuria on vuosisatojen aikana paranneltu ja vahvistettu. Nykyisen muotonsa muuri on saanut Ming-dynastian aikaan 1300-1600-luvuilla. On vaikea kuvitella, millaisen työmäärän on vaatinut viisi metriä leveän ja jopa yli yhdeksän metriä korkean kivimuurin rakentaminen läpi vuorten huippujen, tiheiden metsien ja muiden vaikeakulkuisten maastojen.

Kiinan muurin liittyy myös paljon vääriä luuloja. Sen sanotaan olevan ainoa ihmisen tekemä rakennelma, joka näkyy kuuhun asti. Tämä on kuitenkin perätön tieto. Astronautit ovat kertoneet, ettei muuri näy edes maata kiertävälle avaruusasemalle. Se ei kuitenkaan vähennä muurin vaikuttavuutta. Katso kuvia tästä muinaisten kulttuurien upeasta työnäytteestä.

Kilpailut

Uusimmat