Näin toimit, jos passi katoaa ulkomailla

20.01.2014 07:15 - Katariina Näreaho

Jos matkustusasiakirja katoaa ulkomailla, ei hätää! Apua on saatavilla.

Ensimmäinen sääntö on: ota kopio passistasi ennen matkalle lähtöä. Säilytä kopiota koko matkan ajan mukanasi varmassa tallessa sekä sähköpostissasi. Jos passisi katoaa, voit kopion avulla todistaa kansallisuutesi ja henkilöllisyytesi.

Passin kadotessa ulkomailla on ensimmäisenä otettava yhteyttä paikalliseen poliisiin. Kun katoamisilmoitus on tehty, tulee sinun mennä Suomen suurlähetystöön. Jos Suomen edustustoa ei löydy, voi apua hakea muun Pohjoismaan tai EU-maan lähetystöstä.

- Pääsääntöisesti uuden passin saa noin seitsemässä päivässä. Vaikka se tehdään pikapassina, niin siinä kestää noin viikko, kun se tilataan ja lähetetään Suomesta, kertoo matkustusturvallisuusasioista vastaava konsuli Ritva Kettunen Ulkoasiainministeriöstä.

- Mutta, jos matkustajalla on esimerkiksi seuraavana päivänä lento toiseen matkakohteeseen tai kotiin, niin edustustosta saa nopeasti hätämatkustusasiakirjan.

Uutta passia varten jokainen tarvitsee passikuvan. Tämä on hyvä tehdä ennen suurlähetystössä asiointia, sillä monessa edustustossa ei ole passikuvausmahdollisuutta.

Lisätietoja passin katoamisesta ja toimintatavoista löydät Ulkoministeriön sivuilta.

Kilpailut

Uusimmat