Kuva: Cafe au lait

"Pienen välimatkan päästä synnyinmaan asiat näkee toisin" - Suomesta pois muuttaneet kertovat

16.12.2017 19:15 - Henna Koste

Cafe au lait -podcast vie ulkomaan matkalle vaikka kotiaskareiden ohessa.

Cafe au lait -sarjassa pureudutaan suomalaisnaisten elämään ulkomailla. Suositussa podcastissa Suomessa asuva Lilli ja Ranskassa asuva Helena istahtavat virtuaaliseen kahvipöytään eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kanssa. Jokaisessa jaksossa paneudutaan aina uuteen, kutkuttavaan teemaan.

- Silloin kun me aloitettiin podcast, asuimme molemmat Lillin kanssa Ranskassa. Usein meidän välisiksi keskusteluaiheiksi nousivat asiat, mitä tapahtui Suomessa. Kun oli vielä pieniä lapsia, niin eritoten perheisiin ja äitiyteen liittyvät asiat puhuttivat. Pienen välimatkan päästä, toisesta kulttuurista synnyinmaan tapahtumat näkee toisin. Usein sitä joutuu myös kyseenalaistamaan omaa elämäänsä ja tapoja tehdä asioita. Onko tämä oikein? Miksi minä suomalaisena teen näin?, Helena kuvailee.

Naiset tiesivät, että ihmisille tekisi vain hyvää kuulla, miten suomalainen elää muualla maailmassa. Se avartaa ja vie kuulijan pienelle ulkomaan matkalle.

- Podcast on tämmöisissä aihepiireissä mahtava, koska ikään kuin puhelimessa jutustellessa päästään ihmistä lähelle, Helena tiivistää.

Lilli kertoo, että ulkomailla törmää usein suomalaisiin ja kuulee uskomattomia tarinoita: miten he ovat päätyneet maailmalle ja mitä he tekevät kyseisessä maassa.

- On upeaa tuoda ihmisille juuri näitä tarinoita kuunneltavaksi. Suomalaisia kuitenkin yhdistää niin moni asia, ja monen elämäntyyliin on helppo samaistua, Lilli toteaa.

Kun puhutaan muuttamisesta, tukiverkoista ja juurista, voivat monet keskustelut tuntua tutuilta myös Suomen sisällä muuttaneista. 

- Tunnen monia Helsingissä, joiden vanhemmat asuvat kaukana Lapissa, eivätkä näin ole arjessa joka päivä mukana. Siinä on paljon samaa, Helena huomauttaa.

"Toivottavasti saamme edes yhden heittäytymään seikkailuun"

Lilli kuvailee podcastin toimivan myös eräänlaisena kimmokkeena maailmalle.

- Kaikille joita nakertaa matkakuume, ja kaikille jotka haluavat juuri sen pienen potkun peffaan. Moni miettii että pitäisikö, no pitäisi! Podcastissa on uskomattomia vieraita ja tarinoita että "sitten me vain otimme ja lähdimme" - seikkailuhenkisiä ihmisiä. Toivottavasti saamme edes yhden ihmisen heittäytymään seikkailuun kuunneltuaan podcastiamme, se olisi huippua!

Sarjassa tutustutaan muun muassa Fuengirolassa asuvaan Mirjamiin, joka oli ostanut Espanjan kämppänsä sitä koskaan näkemättä saati kaupungissa koskaan käymättä. Opetus on, että hyvin meni!

Kaksikko vinkkaa, että sarja on loistavaa kuunneltavaa arjen puuhien lomaan. 

- Puolen tunnin podcast, jossa soitetaan Saudi Arabiaan ja Chileen antaa myös arjen askareille eksoottista hehkua! Olemme saaneet palautetta, että näitä kuunnellaan juuri kotihommien, kuten silityksen ohessa tai tietty työmatkalla, Helena kertoo.

Lilli kertoo, että hänet yllätti ihmisten rehellisyys. Epäonnistumisia ei pelätä kertoa, haasteista puhutaan ja mietitään, miksi juuri näin piti käydä.

- Myös suomalaisten avoimuus on yllättänyt. Ei me mitään tuppisuita ollakaan!, Lilli sanoo.

 Cafe au laitin jaksoja pääset kuuntelemaan RadioPlaysta täältä.

 Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: RadioPlay saapui Suomeen! – Ruotsissa ja Britanniassa menestynyt sovellus ladattavissa ilmaiseksi

Kilpailut

Uusimmat