Kuva: Shutterstock

Oletko menossa autolomalle Norjaan? Rajan ylittämisen vaatimukset voivat tulla monelle yllätyksenä

07.07.2024 13:15 - Minttu Tikkanen

Automatkallakin on syytä varautua rajan ylityksen muodollisuuksiin.

Korona-ajan trendi vie edelleen turisteja eteläisestä Suomesta automatkalle Lappiin ja usein myös rajan yli Ruotsiin tai Norjaan. 

Tulli muistuttaa lomalaista kuitenkin ennakoimaan, jos suunnittelee ylittävänsä valtion rajan. Norja ei ole osa Euroopan unionia, minkä vuoksi erityisesti Norjan rajan ylittämiseen liittyy monia vaatimuksia.

Jos Norjaan matkatessa on mukana jotakin tullattavaa, täytyy rajan ylittäessä ajaa tullin kautta. Tullipisteet rajan tuntumassa ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Polmak ja Näätämö.

Ostoksia voi tuoda Norjasta Suomeen verotta ja tullitta, jos niiden arvo ei ylitä 300 euroa. Verottomuuden ja tullittomuuden arvoraja ei kuitenkaan koske alkoholia, tupakkatuotteita ja moottorikulkuneuvojen polttoainetta.

Koska Norja on EU:n ulkopuolinen maa, ei sieltä saisi EU:n alueelle tuoda myöskään hedelmiä tai vihanneksia. Liha- ja maitotuotteiden kanssa Norja sen sijaan on erillinen poikkeus, niitä saa kuljettaa muualle EU-alueelle, kunhan määrä on henkilökohtaiseen käyttöön kohtuullinen. 

Lemmikki kyydissä?

Lisää muistettavaa matkalla on siinä tapauksessa, jos kyydissä matkustaa myös lemmikki. Lemmikkikin tarvitsee rajan ylitykseen oman passin ja lisäksi rokotetodistuksen ainakin raivotaudilta suojaavaan rokotteeseen. Lisäksi voimassa voi olla maakohtaisia vaateita.

Lue myös: Tiesitkö? Osa maista velvoittaa passin olevan voimassa vielä kauan matkan jälkeenkin - tarkista lista

Lue myös: IS: Ensi vuosi tuo tullessaan uuden menoerän koiranomistajille: "Emme vielä virastossa tiedä hintaa"

Lue myös: Huvipuistojen hinnat ovat kivunneet pilviin - tuore selvitys paljastaa, missä hinta on pompannut eniten

Lähde: Tulli

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 14.7.2023.

Kilpailut

Uusimmat