Kyösti Mäkimattilan uusi musiikkivideo ensiesityksessä Iskelmällä - katso

16.10.2015 06:00 - Anna Hopi

Yössä soi Americano -kappale henkii menneiden vuosikymmenten nostalgista tunnelmaa.

Sama tunnelma näkyy myös kappaleen musiikkivideolla. Kyösti Mäkimattilan Yössä soi Americano -musiikkivideo henkii ja tuo tämän päivän tanssikulttuuriin menneen ajan utuista tunnelmaa ja tanssin hurmaa.

Kyöstin toinen sooloalbumi Yössä soi Americano julkaistiin viikko sitten perjantaina. Uutuslevyn on tuottanut Mika Toivanen, joka tuotti myös aiemman Suuntatähti-levyn. Kyösti pitääkin uutuuslevyä eräänlaisena jatkona Suomi-iskelmän klassikoita sisältäneelle Suuntatähdelle. Yössä soi Americano -levyllä Kyösti jatkaa samaa, vankkaa linjaansa: retrohelmien etsintää, tulkintaa ja käännöstyötä. Toivanen on puolestaan sovittanut nämä löydöt moderniin, mutta perinteitä kunnioittavaan asuun.

Levyn kappalelista on raikas tutkimusmatka 1950-ja 1960-luvun maailmaan. Mukana on lauluja Toivo Kärjeltä, Reino Helismaalta, Olavi Virralta ja Jacques Brel’tä. Mukana on myös Tuomari Nurmion suomentama ja ensilevyttämä Lemmenloruja, joka on myös levyn uusi single, Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemä kansanmusiikkikappale Pelimannin penkillä sekä Erik Lindströmin Etkö uskalla mua rakastaa. Levyltä löytyy kaksi Kyöstin omaa sanoitusta, joista toinen, Maasta maahan, on sanoitus uuteen, Henri Lepän sävellykseen. Toinen Kyöstin sanoittama kappale, levyn ensimmäinen single, Yössä soi Americano, on alkujaan italoiskelmä, jonka Sophia Loren menestyksekkäästi tulkitsi elokuvasssa It Started In Naples. Molemmat singlet soivat muun muassa Iskelmässä.

Katso Yössä soi Americano -musiikkivideo alta.

Levy on otettu vastaan hyvin, ja muun muassa Helsingin Sanomat antoi albumille täydet viisi tähteä.

- Tangokuningas Kyösti Mäkimattila on tunnetusti 50-lukufani. Nytkin hän on valikoinut levylleen nimenomaan retrosävelten parhaimmistoa… Sovituksesta ja tuotannosta vastanneen Mika Toivasen kädenjälki on loisteliasta. Savuinen retrosoundi ei ole syntynyt niinkään miksauspöydällä ja synteettisillä efekteillä vaan käyttämällä sovituksissa niinkin viehkoja soittimia kuin vaikkapa vibrafonia ja bandoneonia. Rytmiikkaan sävyjä tuovat congat, ja kaiken alla soi tiivis jousimatto, kirjoitti Helsingin Sanomien Mari Koppinen arvostelussaan.

Kyösti on julkaissut kaksi runoteosta: Suuntatähti (2013 Aurinko) ja Rakkaani (Otava 2014) ja viimeistelee paraikaa kolmatta kokoelmaa.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat