Ruuhkavuosiaan elävä Petra: Kadotin itseni äitiyteen

26.10.2015 11:00 - Anna Hopi

Suomen suositummasta tyttöbändistä pinnalle ponnahtanut Petra Gargano, 30, on tehnyt huikean matkan itseensä musiikkinsa kautta.  

Vielä vuonna 2007 Petra Gargano oli se Tiktakin energinen solisti - yksi kuudesta tytöstä. Taival Suomen suosituimmassa tyttöbändissä oli alkanut 13-vuotiaana ja takana oli iso koulu musiikkibisneksestä ja artiudesta. Kun yhtye laittoi matkalleen pisteen, alkoivat Petran kasvun vuodet.

Hänestä muotoutui yksikuudesosan sijasta kokonainen, ehjä sooloartisti. Elämä on opettanut herkkää naista avaamaan sisintään yleisölle. Nyt on kulunut kahdeksan vuotta bändivuosista, ja Petra on julkaisemassa kolmatta soololevyään.

30. lokakuuta tulee ulos Ketun silmät -single, jota laulajatar teki odottaessaan esikoislastaan. Levyntekoprosessille annettiin runsaasti aikaa - nyt tähden poika on jo parivuotias.

- Ketun silmät on ensimmäinen biisi, joka teimme levylle. Kappaleessa kuuluu akustisempi, orgaanisempi soundi. Biisi kertoo pariskunnasta, joka on hukkua arjen pieniin vastoinkäymisiin. Monesti on helppo tarttua negatiivisiin asioihin. Yksikin pieni hetki voi pelastaa kaiken - kun toinen katsoo sinua samalla tavalla kuin silloin, kun joskus tapasitte, kertoi Petra Iskelmälle.

Hän kertoo joutuneensa miettimään kappaleen teemoja omassa elämässäänkin. Petra on ollut kymmenen vuotta yhdessä puolisonsa Mauro Garganon kanssa.

- Se on ollut pitkä koulu. Opin suhteessa sen, että jos haluaa takertua kaikkeen negatiiviseen, niin et ehdi muuta olemaankaan. On tärkeää muistaa toisessa ne hyvät puolet, jotka hänessä on olemassa koko ajan. Se kantaa pitkälle. Äidin ja isän elämä on aika hektistä pienen lapsen kanssa, kun pyörität perhettä ja on työt vielä siinä lisänä. Pienistä katseista ja haleista on tärkeää nauttia.

Soolourallaan Petra alkoi kirjoittaa ajatuksiaan laulun sanoituksiksi. Hänen arkensa paloja on myös uudella levyllä.

- Tekstien säveltäminen ja kirjoittaminen tuntui Tiktak-aikana vieraalta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen oppinut rakastamaan sitä.

Lapsen syntyminen laittoi tähden elämää tärkeysjärjestykseen. Hänelle ovat tulleet tutuksi monet roolit äitinä, vaimona, tekstintekijänä, artistina ja opiskelijana. Petra lukee yliopistossa kemiaa tähtäimenään maisterin tutkinto.

- Opiskelu on minulle terapeuttista, se on vastapainoa musiikille. Musiikki on todela luovaa, joten tenttikirjan selaileminen pitää mielen virkeänä. Liikunta on myöskin minulle sellainen keino, jonka avulla pidän hyvää mieltä yllä ja nukun paremmin.

Jonain päivänä Petra saattaa toimia tutkijana tai opettajana laulu-uran lisäksi. 30-vuotias artisti elää ruuhkavuosiaan, mikä näkyy erilaisina paineina. Petran mukaan tasapaino on kuitenkin mahdollista säilyttää niin oman itsen kuin parisuhteenkin suhteen.

- Yhteinen aika täytyy ottaa, sitä ei kukaan anna. Aina on jotain tärkeämpää tekemistä - joku vastaamaton sähköposti tai tekstiviesti odottamassa. Meillä on aika aktiivinen kaksivuotias kotona. Kun hän on hereillä, kaikki on aika vauhdikasta. Illalla, kun hän on mennyt nukkumaan on aikaa keittää iltatee ja istua hetkeksi alas.

"Tiktak-aikoina yleisö ei tuntenut minua"

Tiktak-tyttöbändi nousi heti ensimmäisellä Frendit-albumillaan Suomen musiikkikentän huipulle. Petra oli tuolloin 13-vuotias teini, joka esitti hittikappaleita Mimmun, Tuulin, Empun, Nean ja Nooran kanssa. Yhtyeen elinkaari ulottui vuoteen 2007, jolloin bändi julkaisi kokoelma-albumin ja hyvästeli faninsa jäähyväiskiertueella.

Petralta kysytään edelleen Tiktakista lähes jokaisessa haastattelussa. Menneestä puhuminen ei kuitenkaan haittaa naista, koska hän on ylpeä kokoonpanon menestyksestä.

- Tiktak teki pitkän uran, ja viimeisestä keikasta on kahdeksan vuotta. Suhtaudun kysymyksiin aika neutraalisti. Se on osa menneisyyttäni ja arkinen asia. Tiktakista on mukava puhua, koska olen siitä todella ylpeä. Oli hieno kokemus olla siinä mukana, vaikka elämä onkin mennyt aika paljon eteenpäin.

Mitä Petralle jäi käteen Tiktak-kokemuksesta?

- Ensimmäisenä pitää sanoa, että viisi törkeän hyvää ystävää. Olimme pitkään tyttöjen kanssa työkavereita. On hienoa huomata, että ystävyys on edelleen olemassa, vaikka emme olekaan koko ajan yhteydessä toisiimme, kertoi artisti.

- He ovat sellaisia ihmisiä, että jos minulle sattuisi jotain, voisin soittaa heille vaikka keskellä yötä. Sain Tiktakin kautta ison koulun musiikin tekemiseen, laulamiseen ja esiintymiseen liittyen. Olen saanut paljon valmiuksia tehdä tätä työtä.

Petran mukaan sooloartistin työ on täysin erilaista.

- Vastassa ovat uudenlaiset haasteet. Vastuu kaatuu yhdelle ihmiselle. Sooloartistina sinun täytyy olla energisoiva voima, joka vie koko juttua eteenpäin. Tiktakissa meitä oli kuusi tyttöä ja kokonainen koneisto, joka pyöritti bändin nimistä yritystä. Sooloartistina kaikki, mitä lavalla esität on sinulle henkilökohtaista ja tärkeää. Se tuo työhön erilaisen särmän. Olet alasti musiikin kanssa, koska se on niin sinua lähellä.

- Tiktak-aikoina minun ei tarvinnut raottaa ulkokuorta, koska jo pelkästään se, että oli olemassa kuuden tytön bändi, oli uutinen. Meidän ei tarvinnut päästää yleisöä kovin lähelle. Nyt se on ainoa vaihtoehto. Haluan näyttää ihmisille, millainen Petra on. Bändin aikana kukaan ei tiennyt siitä mitään.

Garganolla on myös selkeä näkemys siitä, miksi Tiktak-projekti oli hyvä laittaa pakettiin.

- Tiktak-bändi kaatui siihen, että olimme tehneet niin monta vuotta samalla sapluunalla työtä. Sellainen alkaa maistua puulta, muisteli Petra.

- Sen jälkeen on pitänyt kasvaa artistiksi. Minun piti kasvaa yksi kuudesosasta kokonaiseksi. Nyt minusta tuntuu, että alan olemaan valmis.

"Levynteko piti minut hengissä"

- Kun tein ensimmäistä soololevyä poppi-Tiktakin jälkeen, sen piti olla toista ääripäätä - rockia. Nyt teen jotain ihan muuta. Ensimmäisen soololevyni jälkeen tajusin, että voin tehdä mitä tahansa. Menneisyyden ei tarvitse antaa rajoittaa minua mihinkään suuntaan. Löysin levollisuuden, summasi Petra.

- Kaikki kulminoituu tähän kolmanteen soololevyyni. Koen, että tämä on parasta, mitä olen tehnyt musiikin saralla. Aloitimme prosessin neljä vuotta sitten edellisen albumin kanssa. Jossain vaiheessa työstämistä huomasin, että tässä on se soundi, jolta Petra kuulostaa. Uudelle levylle olemme löytäneet vieläkin paremmat biisit ja koskettavammat aiheet.

Raskausajan kokemukset kuuluvat myös vielä nimeämättömällä alkuvuodesta 2016 päivänvalon näkevällä albumilla. Uutta levyä Petra luonnehtii poprock-kokonaisuudeksi, jossa kuullaan elektronista äänimaailmaa ja rokkikitaraakin.

- Ensimmäiset biisit on tehty raskausaikana ja viimeiset pojan ollessa vuoden vanha. Levyllä lauletaan rakkaudesta, yksinäisyydestä, kaipuusta, takertumisesta... Teemat kumpuavat omasta elämästäni. Yksinäisyys-tematiikka nousee esimerkiksi siitä, kun olet yksin kotona neljän seinän sisällä lapsen kanssa kymmenen tuntia päivästä, kertoi nainen.

- Oma lapseni oli helppo vauva, joka nukkui paljon ja oli tyytyväinen. Sain kirjoittaa päivittäin. Levy piti minut hengissä vauva-aikana, koska minulla oli äitiydestä huolimatta se oma juttu. Jollain tavalla kadotin itseni hetkeksi äitiyteen. Oli tärkeää löytää oma itsensä vaimon, äidin, artistin ja opiskelijan rooleista. Ainoa paikka, jossa olin täysin oma itseni, oli musiikki.

Kilpailut

Uusimmat