Markku Arosta työstettiin Euroopan Sinatraa - tragedia esti kansainvälisen uran

11.12.2015 09:52 - Timo Virkkula

Jos kohtalo olisi päättänyt toisin, Markku Arolla saattaisi olla tällä hetkellä musiikillista menestystä Euroopan maissa.

Frank Sinatran 100-vuotissyntymäpäivästa keskusteltiin Iskelmäkeskiviikkoristeilyllä Markku Aron kanssa ja juontaja Hannu Aholaita kysyi häneltä, onko mies koskaan levyttänyt yhtään vanhan sinisilmän kappaletta. Ensin mies sanoi ettei ole, mutta heti perään tokaisi, ”tai annapa olla, olen sentään…”. Tästä alkoi mukaansa tempaava tarina kadonneesta levytyksestä ja tekemättä jääneestä Saksan valloituksesta.

Markku Aro edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1971 Koivistolaisten kanssa, laululla Tie uuteen päivään. Kisat olivat sinänsä menestys, koska sijoitus oli mukavasti kahdeksas. Sinä vuonna voiton korjasi Monaco kappaleella  Un banc, un abere, une rue, jonka Carola levytti myöhemmin suomeksi nimellä Penkki, puu ja puistotie.

Kun kisat olivat ohi ja seurue palannut Suomeen, otti Markku Aron silloisen levy-yhtiön Finnlevyn, markkinointipäällikkö Osmo Ruuskanen yhteyttä ja kertoi, että eräs hänen saksalainen kollegansa, kuuluisa levytuottaja, oli soittanut ja ollut erittäin kiinnostunut Arosta mielessään Saksan mittavat levymarkkinat. Hän oli ihastunut Euroviisuissa Markku Aron pehmeään, kauniiseen ääneen ja kaavaili tälle levytettäväksi komeita balladeja, sellaisia, joita muun muassa kuuluisa Frank Sinatra esitti.

Yhteistyöstä sovittiin ja Saksasta tuli Suomeen Finnvoxin studiolle komeat, isolla orkesterilla tehdyt taustat lauluun Strangers in the night. Saksassa menestyäkseen piti laulaa saksaksi, joten mukaan oli liitetty demolaulu, josta Markku Aro opetteli sanasta sanaan oikean lausumistavan ja riittävästi opiskeltuaan, lauloi lauluraidan, joka miksattiin alkuperäiseen orkesterisovitukseen mukaan. Lopputulos oli jopa laulajan itsensä mielestä onnistunut ja hieno, joten se lähetettiin hyvin mielin Saksaan, sikäläisen tuottajan kuultavaksi.

Muutaman viikon jälkeen Aro otti Osmo Ruuskaseen yhteyttä ja kysyi, onko projekti edennyt ja onko Saksasta kuulunut jotain.

- On kuulunut, huonoja uutisia, vastasi Ruuskanen.

Saksalainen tuottaja, Osmo Ruuskasen ystävä ja yhteistyökumppani oli menehtynyt auto-onnettomuudessa. 

Tähän tragediaan kaatui myös Markku Aron Saksan valloitus. Kappaletta ei koskaan julkaistu, eikä laulaja itse ole sitä kuullut vuoden 1971 jälkeen. Kotimaan levytys- ja esiintymiskiireet pitivät hihat heilumassa siihen tahtiin, että Saksan projekti hautautui mielestä vuosikymmeniksi.

- Sinne jäi Euroopan valloitus. En tiedä, olisiko siitä tullut mitään, mutta kiinnostus oli kova ja myöskin panostus asiaan. Toisen kuolema ei ollut toisen menestys.

Aro kertoi, että nauhan jäljittäminen on hankalaa, jopa mahdotonta, koskapa projektin suomalainenkin veturi Ruuskanen menehtyi syöpään jo vuosia sitten, eikä Aro edes tiedä saksalaisen osapuolen nimeä.

- Nauhaa ei varmasti enää löydy mistään. En ole kysellut sen perään, koska mietin, että juna taisi mennä jo. Ruuskasen takataskussa oli kaikki sillä hetkellä.

Onko kopio Markku Aron laulamasta Fremde in der nacht kappaleesta vielä jossain olemassa? Finnvoxin arkistossa, tai mahdollisesti jommankumman tuottajan perikunnilla?

Katso alta Markku Aron esitys Euroviisuissa vuonna 1971 ja sen saksankielinen lähetys. Juuri tätä lähetystä katsellessaan, saksalaistuottaja innostui Arosta niin, että päätti tehdä tästä Euroopan Sinantran.  

 

Kilpailut

Uusimmat