Kuva: Senja Rapila

Lauri Tähkän levynteko lähtee kriisistä: "Mietin, että tajuaako minua kukaan"

09.09.2016 10:29 - Anna Hopi

Laulaja Lauri Tähkän uusin albumi on syntynyt pitkien yövalvomisten, syvien pohdiskeluiden ja suurien tunteiden tulvassa.

Lauri Tähkän elämään on mahtunut muutoksia, kohuja, alkuja ja loppuja. Artisti julkaisee 16. syyskuuta uuden Vie mut täältä kotiin -albumin, johon on omien sanojensa mukaan vuodattanut sieluaan ja sydäntään. Taiteilijan tie ei ole tasainen, sen tähti on nähnyt viimeaikaisen julkisuutensa myötä.

Tähkä on uudistunut voimakkaasti vuosien varrella. Ura alkoi Elonkerjuu-yhtyeen keulahahmona, kunnes vuonna 2011 bändi jäi taakse. Tuottajana hääri pitkään Riku Mattila, kunnes hän sai väistyä Jukka Immosen tieltä. Uusi levy on syntynyt yhteistyössä Immosen ja monien biisintekijöiden, kuten Matti Mikkolan ja Timo Kiiskisen kanssa.

- Elän elämääni niin, että olen valmis aina pieniin muutoksiin. Minun täytyy antaa itsestäni paljon, jotta saan asioita aikaiseksi. Olen oppinut, että ainut tie taiteessa on se, että täytyy tehdä muutoksia. En voi enää elää vuotta 2009, musiikki muuttuu ja muutun ihmisenä, sanoo Tähkä.

- Minulla on ollut hienoja tuottajia matkan varrella. Teimme Rikun kanssa duunia yli kymmenen vuotta ja olemme hyviä ystäviä edelleen. Kelasimme, että haluamme pitää toisistamme paussia. En suunnittele tällaisia juttuja, asiat vaan tulevat itsestään tiensä päähän.  Aina kun tulee uusia ihmisiä, se on kuin laittaisi uutta verta verenkiertoon.

Ymmärtävätkö yhteistyökumppanit aina artistin päätöksiä?

- Kyllä ja ei. Ne ihmiset ymmärtävät päätöksiäni, jotka ymmärtävät taiteilijan sielua ja sydäntä. Sellaiset, jotka ovat käsitelleet paljon itseään ja nähneet taiteilijoita. Tuottajat ymmärtävät, että artistiuden elinehto on uudistuminen. On kaikille järkevämpää, että etsitään uusia uria.

Rajut yövalvomiset verottivat voimia

Uutta albumia tehdessä Lauri Tähkästä tuntuu, että hän on päässyt tärkeiden asioiden äärelle.

- Tunnen paljon asioita laulujen jälkeen, annan kaikkeni biiseille. Sinä olet minun -kappaleen kiukku Luojalle on hurjaa, että miksi olet hakenut mun rakkaani pois. Kyllä olen itkenyt sen laulun jälkeen. Samalla tavalla on Ei kukaan tuu sulta tuntumaan -kappaleen kanssa, se on voimallinen biisi. Silloin ollaan aika herkillä alueilla, kun biisi tuntuu joltain minussakin.

Sinä olet minun on tähdelle tärkeimpiä biisejä albumilla.

- Kappale on raju. Jokainenhan me joudumme toinen toisemme joskus hyvästelemään tässä elämässä. Se koskettaa minua, nytkin alkaa liikuttamaan. Jos Morsian on ajaton, niin tämäkin kappale on ajaton. Kaikkea ei voi selittää, mutta se voi olla laulussa, mitä tunnen.

Tähkä on maalannut aikaisemmin itsestään kuvan työn ääressä yömyöhään Nutella-purkki kädessä. Se ei kuulemma ole kaukana totuudesta. Immosen kanssa valvottiin, että albumi eteni.

- Taiteilijan hulluus on tekovaiheessa ollut jo pitkään, että pääsee siihen moodiin, jossa ei tarvitse ajatella mitään. Kuuntelen sitä, mitä tulee sisältä. Jukka Immosella on hieno tapa tuottaa hetkessä. Hänen kanssaan ollaan menty pitkiä päiviä yöhön asit, ne ovat minun ikäiselleni jo aika rajuja. Session aikana jouduin sanomaan Jukalle aamuneljältä, että voinko mennä nukkumaan välillä. Väänsimme ja käänsimme jokaisen kiven, sanoo Tähkä.

Hän sanoo saaneensa tärkeää apua ja ymmärrystä levy-yhtiön puolelta taiteelliseen prosessiinsa. Kun kappaleita syntyi kolmen levyllisen verran, Asko Kallosen ja Jukka Immosen kanssa ruodittiin koko satsi ja parhaat päätyivät levylle.

Tähkä paljastaa miettivänsä vähän aina sitä, että ymmärtääkö hänen taiteellisia ajatuksiaan kukaan muu kuin hän itse. Vaatii vahvaa luottoa itseen ja ajatuksiin avata itsensä uudestaan, kerta toisensa jälkeen.

- Aluksi oli vähän vaikeaa, kun mietin että tajuaako minua kukaan. Olen, aina kun aloitan uuden levyn, kriiseilen, että tajuavatko ihmiset, mitä yritän heille kertoa. Sisälläni on se halu, että "kuuntele mua" - vähän samalla tavalla kuin parisuhteessa tai ystävyyssuhteessa joskus pohtii, että tajuatko kun ajattelen näin, ja ethän pidä minua hulluna. Onneksi minua on ymmärretty tälläkin kertaa, hymyilee mies.

Laurin uusi kappale on ennakkosoitossa Iskelmällä tänä viikonloppuna. Katso soittoajat täältä.

Lue myös: Uuden levyn julkaiseva Lauri Tähkä: "Olen ihmisenä tunnetta täynnä"

Lue myös: Lauri Tähkä ystävystyi Vain elämää -kuvauksissa: "Oli fiilis, että broidi ottaa kädestä kiinni"

Kilpailut

Uusimmat