Kuva: Mikko Räsänen

Rokkikukko Jarkko Ahola otti haltuun iskelmägenren: "Haluan rikkoa rajoja"

20.11.2016 11:00 - Anna Hopi

Rock-muusikko Jarkko Ahola vei itsensä epämukavuusalueelle uuden genren kanssa.

Kun pitkähiuksinen rockmies istuu Iskelmän studioon, ilmassa on asennetta ja huumorin pilkettä. Jarkko Ahola on tehnyt levyllisen musiikkia, jonka voi luokitella iskelmälliseksi. Hän on tehnyt omannäköisensä version rakastetusta Romanssi-kappaleesta ja esimerkiksi Kim Lönnholmin kasariklassikosta Minä olen muistanut.

Muutama vuosi sitten Ahola vielä heilutti pitkää lettiään Teräsbetoni-yhtyeen keikoilla. Muutos on huomattava.

- Iskelmällinen-sana on aika laaja nykyään. Se ei ole kirosana rockmiehellekään, tokaisee Ahola Iskelmän haastattelussa.

- Olen tehnyt pari joululevyä, jotka olivat aika eri asiaa verrattuna Teräsbetoni-hommiin. Siellä oli ihmisiä, jotka odottivat minulta musiikkia. Uuden levyn tekeminen vaatikin enemmän aikaa kuin luulin. Kyllä siinä levyllä sitä hevimeininkiäkin vähän kuuluu, mikä on positiivista. Ei tarvitse kokonaan kääntää takkia! Ihmisen pitää saada toteuttaa luontaista taitoaan ja kykyään.

Aholalla äänialaa riittää - se tuli todistetuksi vaikkapa suositussa Tähdet, tähdet -ohjelmassa vuonna 2015, jolloin yhä laajempi yleisö näki Jarkon kyvyt.

Romanssi-levyn nimikkokappale päätyi levylle levy-yhtiön ideointipalaverin seurauksena.

- Tässä välissä on ehtinyt kiertää ja esiintyä sinfoniaorkestereiden kanssa livenä. Minulle ehdotetaan lauluja ja tältä matkalta on jäänyt mukaan juttuja. Asko Kallonen Warnerilta, minä ja tuottaja Janne Huttunen ideoimme yhdessä kappaleita mukaan tälle levylle. Tällainen kattaus jäi jäljelle, selventää artisti.

Romanssi koskettaa vuodesta toiseen

- Kappale on hieno sävellys. Aina kun kuulen biisin, mietin, että olisinpa osannut tehdä jotain tällaista. Se liittyy suomalaiseen romanttiseen ajatteluun viljapellosta, ladosta, kulkurista ja vaaleasta tytöstä. Kappaleen esittäminen on muuten yllättävän vaikeaa, toteaa Ahola.

- Sen melodia on niin polveileva ja menee ylös alas. On tärkeää, että herkkyys pysyy. Lauloin sen ensin kovempaa, mutta totesimme, että siinä pitää himmata aika paljon. Voima, joka tuntui hyvältä laulaessa, ei heti välittynyt äänitteeseen. Äänitystekniikka on mahdollistanut sen, että voit laulaa kuiskauksen tasolla ja olla silti aika järisyttävä.

Ahola tiedostaa kappaleen pyhyyden kuulijoiden mielissä. Romanssi on vuodesta toiseen yksi suomalaisten suosituimmista hääkappaleista.

- Siihen liittyy ajatuksia rakkauden hienoudesta ja ainutlaatuisuudesta. Sen takia se toimii todella hyvin hääbiisinä. Ihmiset haluavat taustalle jotain tämän tyylistä. Toivottavasti teen kunniaa kappaleelle, enkä ärsytä liian montaa kuulijaa.

Levyn vetävin kappale yllättää kuulijan

Minä olen muistanut -kappale on Kim Lönnholmin vuoden 1989 klassikko, jonka Ahola muistaa jo lapsuudestaan.

- Olen kuullut kappaleen 12-vuotiaana. Se on jäänyt mieleen ja muistin sen, kun mietimme kappaleita levylle. Moni sanoi, että aika erikoinen valinta. Se on hieno biisi. Onneksi sanoin ajatukseni ääneen, koska jo demottaessa tajusin, että tästä tulee kova juttu. Se on levyn vetävin kappale, sanoo mies.

- Se yllättää sopivasti kuulijan. Teräsbetonikin lähti vähän sillä ajatuksella, että "mitä helvettiä tämä oikein on". Siltä pohjalta mennään!

Rockmiehenä Ahola ei pelkää vavisuttaa kuulijaa yllätysmomenteilla. Hän toteaa, että onneksi levy-yhtiöltä sai tärkeää vastapalloa, jolloin kokonaisuus pysyi kasassa.

- Kyllähän sen huomaa, että yllätyksellisyys vaikuttaa ihmisiin. Tykkään rikkoa rajoja. Kun puhuttiin palaverissa vaikka Romanssista, niin jarruteltiin, että vedä tämä nyt tavallisesti vaan, älä tee liian överisti. Sitä kappaletta ei saa raiskata, se pitää tehdä tietyllä tavalla, ettei ihmiset loukkaannu. Minä olen muistanut -kappaleella ei ole sellaista painolastia harteilla, sitä pystyin käsittelemään uudella tavalla. Kiitos siitä sovittajille ja soittajille, että he mahdollistivat tämän version.

Kuuntele levy alta.

Lue myös: Hevimies Jarkko Ahola teki koskettavan version iskelmäklassikosta - kuuntele!

Kilpailut

Uusimmat