Kuva: Toni Lund

10 vuotta legendan kuolemasta - näin artistit muistelevat edesmennyttä Kirkaa

31.01.2017 06:00 - Vilma Kaura

Kollegoidensa keskuudessa rakastettu Kirill "Kirka" Babitzin muistetaan ihmisenä, joka ei suosiostaan huolimatta nostanut itseään jalustalle.

Muusikko ja tv-persoona Mikko Kuustonen muistelee jo edesmennyttä, vuonna 2007 sydänkohtaukseen kuollutta Kirkaa ennen kaikkea ystävänä ja veljenä, jonka kanssa hän koki hilpeitä hetkiä miesten liikkuessa yhdessä. Ihmisillä kun oli tapana sekoittaa toisiinsa tummakutrinen kaksikko.

- Joskus suunnittelimme tempausta, jossa vaihtaisimme osia lennosta kesken oman keikkamme. Olisimme jatkaneet toistemme keikat loppuun asti ja katsoneet, huomaisiko yleisö mitään, artisti kertoo huvittuneena.

Kuustonen muistaa 56-vuotiaana menehtyneen Kirkan tyyppinä, jolla oli suosiostaan huolimatta aina jalat maassa. Laulaja ei suhtautunut itseensä ikinä tähtenä tai yhtyeen keulakuvana, vaan halusi olla aina yksi bändin jätkistä.

Kirkaan jo nuoruudessa tutustunut iskelmätähti Eini muistaa Kirkasta niin ikää tämän vaatimattomuuden.

- Hän ei tuonut itseään tykö. Kirka oli aina iloinen ja tuntui läheiseltä juteltaessa, vaikkei hänen kanssaan olisi ollut tekemisissä pitkiin aikoihin, samassa ohjelmatoimistossa Kirkan kanssa aikoinaan työskennellyt Eini kertoo.

(kuva: Mikko Räsänen)

Naapureista ystäviksi

1960-luvun lopusta asti suomalaisia viihdyttäneelle iskelmäartistille Markku Arolle Kirka oli paitsi kollega myös seinänaapuri. 1970-luvulla Helsingin Konalassa asunut Aro muistaa hyvin hetket, kun naapurukset vierailivat toistensa luona käyttäen erikoista ja hieman vaarallista reittiä.

- Emme koskaan jaksaneet mennä alakerran kautta rapusta toiseen, joten kuljimme toistemme kämppiin hyppäämällä parvekkeelta toiselle, tuolloin kerrostalon toisessa kerroksessa asunut Aro muistaa.

Naapuriaikanaan Artistit toimivat myös toistensa ruokakuriireina, sillä jos naapurissa loppuivat eväät, sammutettiin toisen nälkä elintarvikkeiden avulla käyttäen samaa haastavaa kulkureittiä.

- Välillä annoimme toisillemme juomia, kuten Coca Colaa. Sitten jos toisella oli leipä tai sokeri loppu, vaihdettiin niitäkin parvekkeen kautta.

Taiteilijakaksikkoon suhtauduttiin naapurustossa hyvin, vaikka artistien elämään mahtui paljon juhlimista ja liuta innokkaita fanityttöjä.

- Kyllä siellä raput raikuivat, kun molemmissa ravasi tyttöjä nimmareita pyytämässä. Naapureilta vaadittiin ehdottomasti pitkää pinnaa, Aro nauraa.

(kuva: AOP)

Tv-ohjelma herätti huolen

Aikanaan legendaarisen Danny Show'n lavalta kansan tietoisuuteen ponnahtanut Kirka muistetaan eritoten showmiehenä, joka osasi kietoa yleisön tiukasti pikkusormensa ympärille.

Laulajan oppi-isä, musiikkineuvos Danny, kertoi aiemmin Iskelmän haastattelussa kantaneensa huolta Kirkasta tämän viimeisinä aikoina, kun mies ilmoitettiin suosittuun tv-ohjelmaan.

- Kun Kirka eli viimeisiä vuosiaan, hänen lähipiirinsä kannusti ja ilmoitti hänet Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Se oli paikka, jonne hän ei millään lailla sopinut, koska hän ei osannut tanssia tai koordinoida liikkeitään lavalla. Hänellä oli oma persoonallinen tapansa liikehtiä esiintymislavalla, muistelee Iso-D, joka on jakanut estradin Kirkan kanssa satoja kertoja.

- Uskon, että tanssitaidon puute osittain huolestutti Kirkaa. Hänen piti osallistua johonkin sellaiseen, josta hän ei pitänyt ollenkaan. Uskon, että se ahdisti Kirkaa ja nopeutti hänen poistumistaan tästä maailmasta.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Kirka sytytti yleisön hiteillään - kuuntele kauneimmat kappaleet

Kilpailut

Uusimmat