Kuva: Senja Rapila

Dingon jäsenet sopivat erimielisyytensä: "Uutta musiikkiakin on tekeillä"

10.02.2017 21:31 - Anna Hopi

Legendaarinen alkuperäiskokoonpano kertoo sopineensa välinsä.

- Jonttu jännäsi sitä pari päivää sitten, että tuleeko tänne ketään. No tuli onneksi, Dingon solisti Pertti Neumann heittää tiedotustilaisuudessa Helsingin Rivierassa, ja huone räjähtää nauruun.

Mediaa on paikalla enemmän kuin kourallinen, ja kamerat näpsivät yhtyeestä kuvia. Dingo on nyt virallisesti palannut vuonna 1985 julkaistun Kerjäläisten valtakunta -levyn kokoonpanolla, joka on monen mielestä se ainoa oikea Dingo-kokoonpano.

Koko tarina sai alkunsa viime kesältä, jolloin Neumann ja yhtyeen kitaristi ja perustajajäsen Jonttu Virta kohtasivat Pori Jazzeilla Brian Setzerin keikalla. Tuntui pitkästä aikaa siltä, että vanhan bänditoverin kanssa riitti puhuttavaa, ja jokin veti kaveruksia jatkamaan keskustelua pitkälle iltaan.

(kuva: Senja Rapila)

- Juttelimme aluksi niitä näitä. Tavattiin seuraavan kerran äitini luona kahvilla ja soitimme kitaraa. Mietimme yhtälöä. Pepe oli siinä kohtaa jo vähän messissä. Quuppa ja Pete alkoivat olla hollilla. Meille oli kaikille selvää, että jos lähtisimme vielä kerran tekemään paluuta, sen pitäisi olla juuri tämä kokoonpano, selostaa Neumann.

- Pete oli viimeinen lenkki, ja hänen kanssaan käytiin keskustelua, miten juttu taittuisi. Sitten hänkin sanoi kyllä.

Tyytyväisyys loistaa koko kokoonpanosta.

- Olen joka hetki tiennyt, että vielä jonain päivänä soitamme vielä yhdessä. Tiesin, että jonain päivänä soitto tulee. Kun Nipa soitti, mietin jonkin aikaa. Alusta lähtien ajatus tuntui oikealta, jatkaa Pete Nuotio, yhtyeen kosketinsoittaja.

(kuva: Senja Rapila)

Festarikesässä pärähtää hittipotpuri

Yhtyeen motivaatiota paluuseen on spekuloitu. Neumann toteaa, ettei bändi tee paluuta pelkkänä nostalgiapläjäyksenä.

- Olemme kiitollisia siitä, että musiikki on kestänyt ajan hammasta. Meidän viimeisin kulma asiaan on se, että tälle hommalle olisi jatkumoa. Emme lähde millekään pelkälle nostalgiatripille, hän jyräyttää.

Dingon ensimmäinen keikka on Himoksen Juhannuksessa, jonka jälkeen keikat jatkuvat koko kesän. Bändi heittää keikan myös Iskelmäfestivaaleilla.

- Ymmärrämme, mitä jengi haluaa kuulla ja sen me annamme. Olemme ajatelleet tiukkaa muotoa festivaalikeikoille! Oli selvää, että täytyy olla tiukka biisisetti, joka pohjautuu biiseihin, joita jengi haluaa kuulla, Neumann toteaa.

(kuva: Senja Rapila)

Miten iso motivaattori raha oli Dingon paluuseen?

Yhtye kertoo kaivanneensa vuosien aikana lavalle.

- Raha ei ole koskaan ollut Dingon tärkein motivaattori. Se ei ollut sitä 80-luvulla, eikä se ole sitä nyt. Meille on sattunut kaikenlaista viimeisen 15 vuoden aikana. Vaikeudet ovat kääntyneet voimaksi, se, mitä kitkaa meillä on ollut. Se on hyvä pohja, meillä on hyvä yhteishenki ja odotan kovasti keikkoja, kommentoi Jonttu.

- Yleisön palaute on paras palkka soittajalle, se lykkää sellaisen adrenaliinin päälle. Raha on vain siinä lisänä, sanoo Juha "Quuppa" Seittonen, bändin rumpali.

(kuva: Senja Rapila)

"Keikoille luottavaisin mielin"

Neumannin mukaan bändi ei ota mitään asioita itsestäänselvänä yhtyeen paluussa.

- Juvosen Riston kanssa kun kävimme ensimmäistä kertaa palaveria, ymmärsin, että vaikka minut mielletään rautakansleriksi tässä Dingo-jutussa, olen omanlaiseni herkkis. Risto sai minut ymmärtämään tiettyjä lainalaisuuksia tässä hullunmyllyssä ja showbisneksessä. Suurin kiitos kuuluu yhdelle läheiselle ihmiselle, joka on paikalla, viittaa mies tiedotustilaisuudessa mukana olevaan naisystäväänsä.

Dingo kehuu olevansa hyvässä soitto- ja laulukunnossa. Yhteisissä treeneissä on ollut taikaa ja yhteyden tuntua.

- Olemme treenanneet ja jo ekana päivänä tehtiin 9 tunnin treeni. Siinä meikäläisen kädet sanoivat jossain kohtaa stopin. Lähden kuitenkin keikoille luottavaisin mielin, Quuppa toteaa.

- Kaikkeni kuitenkin annan, en yhtään vähempää!

(kuva: Senja Rapila)

Uutta levyä tulossa

Dingo myöntää, että on työstänyt kaikessa hiljaisuudessa uutta musiikkia. Vielä levynteko on kuitenkin vaiheessa, ja se ottaa oman aikansa. Solistin mukaan kappaleita on tullut kaikilta bändin jäseniltä.

- Pave Maijasesta on ollut puhetta tuottajana, kun mietitään uutta levyä ja sen tekemistä. Jos nojaisimme liikaa vanhaan sapluunaan, niin en tiedä mikä jälki olisi. Meillä on sen verran kilometrejä soittajina takana, mielellään haastaisi itsensä niin soundimaailmoissa ja soittamisessa. Se motivoi tekemään uutta musiikkia, Neumann pohtii.

- Uuden kulman löytäminen kiinnostaa enemmän kuin varman hitin tekeminen, hän toteaa.

(kuva: Senja Rapila)

Katso alta Dingon kesän 2017 keikat:

23.6. Himos Juhannus, Jämsä

24.6. Tahko Juhannus, Tahkovuori

1.7. Iskelmäfestivaali, Jämsä

7.7. Wanaja Festival, Hämeenlinna

15.7. Suomipop Festivaali, Jyväskylä

20.7. Tammerfest, Tampere

28.7. Kuopio RockCock, Kuopio

Lokakuussa tulossa on Fuengirolassa keikka Fugefesteilla!

Lue myös: Dingon lopettamisesta 30 vuotta - Neumann viimeisestä keikasta: "Lähdin lavalta ja laitoin takahuoneen paskaksi"

Kilpailut

Uusimmat