Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Itsetunto-ongelmat piinaavat Anna Puuta: "Tuntuu musertavalta nähdä itsestä huono valokuva"

24.03.2017 11:04 - Anna Hopi

Laulaja Anna Puu löytää itsestään sisäisen kriitikon, jonka ääntä yrittää parhaansa mukaan olla kuuntelematta.

Laulaja Anna Puu sanoo, että kriitikko on läsnä esimerkiksi työssä kappaleita tehdessä.

- Minähän olen itseni pahin arvostelija. Nytkin kun olin viimeksi kirjoittanut hirveästi tekstejä meidän biisisessoihin, ja kun kävin niitä läpi, vaivuin masennukseen, kun ne olivat niin paskoja mielestäni. Ajattelin, ettei niitä voinut näyttää kellekään. Enkä vitsaile, kun sanon, että vaivuin masennukseen. Olin suunnilleen viiltelemässä pakaroita, hän heittää Iskelmän juontaja Satu Kotosen haastattelussa.

- Kun kirjoitat, tekstejä, ne tuntuvat hyvältä ja kun luet ne jälkeenpäin, et tajua mitä olet ajatellut. Kun menimme studioon, hävetti näyttää tekstejä, vaikka olen aina tehnyt samojen tyyppien kanssa töitä ja meillä on täysi luottamus. Kun niistä alkaakin syntyä kappaleita, itsekritiikki häviää. Se tunne, että "olen huono, en osaa mitään."

Puu sanookin, että pitäisi luottaa ensifiilikseen asioissa, eikä miettiä liikaa, kuten hän tekee.

- Itsekritiikki ei ylly niin kovaksi kun tunnistan sen piirteen itsessäni. En katso itseäni televisiosta tai kuuntele keikkanauhoja. En halua olla se tyyppi, joka nälvii itseänsä, mutta olen se tyyppi, jos siihen annetaan mahdollisuus.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Peiliin katsoessani päätän, että alan kuntoilemaan"

Kriittisyys on läsnä myös hetkissä, jolloin Anna Puu katsoo kotona peiliin.

- Päätän melkein jopa päivä, että nyt mä alan sporttaamaan. Himona. Sitten kuitenkin makaan sohvalla ja katson Netflixiä. Se on päiväkohtaista - joskus on vaan se olo, että mikään ei näytä hyvältä. Paras esimerkki on, kun sinusta on otettu kuva ja näet sen. Ja haluaisit ampua itsesi, koska näytät siinä kuvassa niin kamalalta, hän sanoo.

- Se tuntuu musertavalta. Olet itseinhon kourissa koko päivän huonolla tuulella jonkun fuckin' kuvan takia. Kun katsot kuvaa kuukauden päästä uudestaan, et edes tajua, miksi sait jonkun kohtauksen siitä. Näiden kokemusten valossa yritän olla armollisempi itselle.

Puu kokee, että elämä julkisuuden henkilönä on altistanut hänet voimakkaammin itsearvostelulle.

- Minulla ei ole ollut ennen tätä ammattia itsetunto-ongelmia. Se on ihan tämän ammatin tuomaa. Joudun olemaan niin paljon esillä ja kuvattavana, joudun törmäämään niihin kuviin. Ei kukaan halua katsoa itseään koko ajan. Se vaatii vaan harjoittelua, kukaan ei katso kumminkaan niitä kuvia niin tarkkaan kuin minä itse. Jos sanon, että minulla on se ja se kompleksi, niin joku voi pyöritellä silmiään ja nauraa, että "ai oikeesti?". Komplekseista pitäisi oppia pois, se on pitkän työn tulos.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Anna Puu uudesta kappaleestaan: "Kyllä tässä pieni Madonna haiskahtaa"

Kilpailut

Uusimmat