Kuva: Mikko Räsänen

Indican Jonsu palasi muuttuneena: "Metsästä kaupunkiin!"

07.06.2017 21:33 - Mikko Räsänen

Vuosia Indica-yhtyettä luotsannut Jonsu julkaisi ensimmäisen soolosinglensä.

Indica-yhtye nousi suomalaisten tietoisuuteen 2004, kun sen esikoisalbumi Ikuinen virta myi platinaa. Sitä seuranneen kymmenen vuoden ajan bändi julkaisi useita albumeja ja keikkaili ympäri maata ja Eurooppaa. Indica lopetti pari vuotta sitten ja varsinkin laulaja Jonsu Salomaan uusia tekemisiä on osattu odottaa.

Nyt odottaminen voidaan lopettaa, sillä Jonsu on palannut ja käynnistänyt soolouran. Tänään ilmestyi hänen ensimmäinen soolosinglensä Valloita maailma. Biisillä hän tekee selvän pesäeron Indicaan, jonka musiikkia kuvailtiin mystisromanttiseksi rockiksi. 

- Jossain haastattelussa sanoin, että nyt tultiin muutama askel pois kansanmusiikista ja iso harppaus pois sinfoniasta. Ja samalla musiikkini tuli metsästä kaupunkiin. Mukaan tuli konemaailmaa, Jonsu kuvaa muutosta.

Hän halusi tehdä pesäeron Indica-vuosiensa musiikkiin. 

- Minulle oli alusta lähtien selkeää, että kaikkea muuta voin tehdä paitsi Indicaa. Laulutyyliäni en kuitenkaan lähtenyt vaihtamaan, joten se saa muistuttaa vanhasta.

Ja samasta muistuttaa tietenkin soolouran taiteilijanimi Jonsu.

- Jonsuhan on ihan naurettava nimi, Jonsu nauraa artistinimeään miettiessään.

- Mutta tuntui niin teennäiseltä miettiä muuta vaihtoehtoa, koska mikä muu minä sitten olisin? Tällä nimellä minut on aina tunnettu. Kaikki muu olisi ollut väkisin väännettyä.

Ennen nyt alkanutta soolouraansa Jonsu piti pitkän tauon musiikista.

- Indican jäätyä tauolle pidin vuoden täyttyä vapaata ja otin selvän pesäeron kaikkeen musiikkiin liittyvään. Yleensä kirjoitan aina uutta musiikkia, mutta tuon tauon aikana myös kirjoittaminen jäi, Jonsu sanoo ja kertoo, että oli todella tauon tarpeessa.

- Minulle alkoi tulla fyysisesti huono olo. Se piti saada purettua pois. Tilanne oli varmaan vähän sama kuin urheilijalla, joka lopettaa kilpaurheilu-uransa, ja jolle lopettamisen jälkeen tulee ahdistunut olo.

Tauon aikana katosi myös Jonsun tavaramerkki, kirkkaanpunaiset hiukset.

- Vietin musiikkibreikkini maantienharmaissa hiuksissa. Kun hiustenvärini vaihtui, ei minua tunnistanut enää kukaan. Oli helpompi olla poissa julkisuudessa, kun ei tunnistettu. Alussa minulta kyseltiin koko ajan, milloin tulee uutta musiikkia. Sitten helpotti, kun minua ei enää tunnistettu. Siihen loppuivat kysymyksetkin. Se oli piiloutumisaikaani.

Irtiotto musiikista kesti vuoden päivät. Kun Jonsu sitten varovasti alkoi tunnustella musiikin tekemistä uudestaan, oli se kuin olisi pitkän tauon jälkeen törmännyt vanhaan ystävään. 

- Kun istuin vuoden tauon jälkeen pianon ääreen, tuntui siltä, että "ah, juuri näin tämän kuului mennä". Aloin silloin tekemään musiikkia miettimättä yhtään, kenelle teen ja miksi teen. 

Jonsu ei ollut ehtinyt edes miettiä musiikin julkaisemista tai tarjota musiikkia levy-yhtiöille, kun hänen puhelimensa jo soi. Indican vanha levy-yhtiö Sony oli kuullut huhua Jonsun biisinkirjoitusvaiheesta ja siellä oltiin kiinnostuneita kuulemaan uusia kappaleita. Ne tekivät vaikutuksen ja Jonsu oli pian taas tutuissa levytyspuuhissa. Jossain välissä hiuksiinkin palasi tuttu punainen väri.

Nyt hän nauttii tekemisestä miettimättä asioita sen pidemmälle.

- Tiedän, mikä tulee olemaan seuraava sinkku, mutta en sen enempää. Levyä ei olla vielä tarkemmin suunniteltu, enkä edes tiedä, mitkä biisit levylle tulevat menemään tai milloin se ilmestyy. Uskon, että varmaan vielä tämän vuoden puolella. 

Keikkojen aikakin tulee, mutta ei vielä.

- Keikkojen aika tulee varmaan sitten, kun levykin ilmestyy. Olisi outoa miettiä keikkoja nyt, kun ulkona on vasta yksi biisi. Indican biisejä en tule keikoilla vetämään, koska ne kuuluvat Indican keikoille.

- Ei ole sitä paitsi sovittu, ettei Indica voisi ikinä tehdä yhdessä mitään. Me kaikki bändin jäsenet olemme yhä tosi hyvissä väleissä keskenämme. Bändi vain joutui jäämään elämäntilanteiden aiheuttamalle määrittelemättömän pituiselle tauolle. 

Kuuntele Jonsun uutuuskappale Valloita maailma alta.  

Lue myös: Me Naiset: Indican keulakuva Jonsu Salomaa siirtyi finanssialalle: "Haluan rikkoa rajojani"

Kilpailut

Uusimmat