Kuva: Mikko Räsänen

Suomalainen klassikkohitti oli jäädä syntymättä - levy-yhtiöpomo halusi hyllyttää koko kappaleen

27.09.2017 15:30 - Anna Hopi

Toivo Kärki ei uskonut kappaleeseen, josta tuli Einin jättihitti.

Iskelmän uudessa Tärkeimmät -radiosarjassa kotimaiset artistit kertovat viisi tärkeintä kappalettaan. Juontaja Satu Kotosen iltapäiväohjelmassa kuullaan tällä viikolla Einin rakkaimpia kappaleita.

Laulajattaren omasta repertuaarista hänelle on rakkain Yes Sir, alkaa polttaa. Eini ei vielä tänäkään päivänä usko, että on saanut levyttää niin suuren, sukupolvien rakastaman kappaleen.

- Arvostan suuresti, että olen saanut levyttää näin suuren hitin, joka kantaa minua yhä tänä päivänäkin. Ei ole keikkaa, joka ei lopu Yes Sir, alkaa polttaa -kappaleeseen, ja ihmiset hurraavat. Se on suurin lauluni, hän kertoo.

Kappaleella on yllättävä syntyhistoria. Oli nimittäin likellä, ettei Eini olisi saanutkaan levyttää kyseistä kappaletta. Finnlevyn levy-yhtiöpomo Toivo Kärki ei uskonut kappaleeseen tippaakaan, ja sanoi sen 17-vuotiaalle laulu-uraansa aloittelevalle tähtöselle suoraan.

- Olin ajatellut, kun pääsin levyttämään, että voi kun saisin laulaa hyviä diskolauluja. Toivo Kärki oli sitä mieltä, että minusta tehdään iskelmätähti, kuten sinä aikana suosittu Merja Rantamäki. Olin pettynyt, kun halusin laulaa kuin Donna Summer. Veljeni oli Ruotsissa töissä, ja hän kuuli Yes Sir, I Can Boogie -laulun ja lähetti cd:n minulle vinyylin. Vein sen levy-yhtiöön ja sanoin, että haluan tehdä sen biisin, Eini muistelee.

- Toivo Kärki ei kuunnellut edes puoleenväliin asti, nosti neulan pois levyltä ja sanoi, että "tällaista läähätystä ei Lapin tyttö laula". Hän antoi sinkun minulle takaisin. Olin niin pettynyt, että itkin kun tulin sieltä takaisin. Soitin sitä koko ajan kotona. Kun alkuperäiskappale ilmestyi Suomeen syyskuussa, se nousi heti listahitiksi. Silloin alettiin miettiä, että kuka sen pääsee tekemään. Virve Rostikin oli ehdolla. Sain kuitenkin yrittää, ja lopputulos on historiaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Iskelmän Tärkeimmät -ohjelmasarja kuullaan Satu Kotosen iltapäivälähetyksessä joka päivä klo 15.30 ja uusintana illalla 20.50.

Lue myös: Eini, 56, vesirajaa hipovassa hameessa - somekuva korostaa sorjia sääriä

Kilpailut

Uusimmat